Akár Trumppal is tárgyalna Nicolás Maduro

Találkozót javasolt Nicolás Maduro venezuelai és Donald Trump amerikai elnök között szerdán az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (UNHRC) Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter a dél-amerikai országot sújtó válság rendezése érdekében.

Arreaza elmondta: Maduro kész a párbeszédre „akár még az Egyesült Államokkal is”. „Felhívást intézünk a párbeszédre az Egyesült Államokkal: miért ne lehetne Maduro és Trump között?” – tette fel a kérdést. A venezuelai külügyminiszter ugyanakkor  élesen bírálta Washingtont Venezuelát sújtó szankciói és amiatt, hogy az amerikai kormány nem zárta ki a katonai beavatkozás lehetőségét Venezuela esetében.

A hivatalban lévő venezuelai elnök tavaly szeptemberben már felvetette egy csúcstalálkozó lehetőségét, de Trump elutasította azt.

Az Egyesült Államok eközben olyan határozatot akar elfogadtatni az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), amely a Venezuelának szánt humanitárius segély bejuttatására szólítana fel.

Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető szombaton megpróbálta bejuttatni a Kolumbiában és Brazíliában felhalmozott – javarészt az Egyesült Államok által küldött – humanitárius segélyeket Venezuelába, de a Maduróhoz hű fegyveres erők útját állták a szállítmányoknak. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki. Ezekben különböző források szerint legalább négy ember meghalt, és közel 300 megsebesült a kolumbiai és venezuelai határ között. A Brazíliából kiinduló segélyszállítmányok miatti összecsapásokban pedig legalább 25-en haltak meg és 84-en sebesültek meg a hétvégén Emilio González, a Brazíliával határos dél-venezuelai Gran Sabana térség elöljárója szerint.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A venezuelai ellenzék és az Egyesült Államok megpróbálja meggyőzni a venezuelai hadsereget arról, hogy forduljon Maduro ellen, és engedje be a segélyszállítmányokat. Arreaza az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (UNHRC) elmondott beszédében megismételte a kormány álláspontját, miszerint a segély valójában egy amerikai művelet része. Caracas együttműködik számos ENSZ-ügynökséggel, de elutasítja, hogy elfogadja a segélyt, amelyet erővel akarnak bejuttatni – tette hozzá.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint mintegy húsz ország kormányának képviselője bojkottálta Arreaza felszólalását az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, és hagyta el a termet, miután a venezuelai külügyminiszter belépett oda. Az akciót a Guaidót Venezuela ideiglenes elnökének elismerő, 14 amerikai országot tömörítő Limai Csoport hangolta össze előzetesen. Az akciót a szintén Guaidót elismerő Európai Unió támogatta, amelynek jeléül csökkentette diplomáciai képviseletét Arreaza felszólalása alatt.

A dél-amerikai országban azt követően szélesedett ki a belpolitikai válság, hogy Guaidó január 23-án egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/AFP/EFE

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »