Moszkvából vár segítséget a venezuelai kormány

Moszkvába látogat a héten Delcy Rodríguez venezuelai alelnök – közölte szerdán az Interfax orosz hírügynökség. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök programjában egyelőre nem szerepel, hogy találkozzon a venezuelai vezetővel.

A TASZSZ és a RIA Novosztyi hírügynökség úgy értesült, hogy Rodriguez pénteken érkezik az orosz fővárosba. Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője a kelet-kínai Csöcsiang tartományban – ahol a kínai-orosz-indiai külügyminiszteri találkozón vett részt – közölte, hogy Oroszország figyelemmel kíséri az Egyesült Államok arra irányuló szégyentelen kísérleteit, hogy mesterséges ürügyet teremtsen a maga számára a venezuelai katonai beavatkozáshoz. Kifogásolta, Washington a Caracasszal szembeni fenyegetéseit a venezuelai határok közelében összevont amerikai haditechnikával és különleges erőkkel támasztotta alá.

„Annak is tanúi vagyunk, hogy folyamatosak a provokációk, amelyek során erőszakkal tesznek kísérletet a határ átszakítására, humanitárius segély szállításának ürügyével, áldozatokra számítva” – mondta.

Mint mondta, Moszkva együttműködik azokkal az országokkal, amelyeket aggaszt az erőszakos megoldás lehetősége. Felhívta a figyelmet arra, hogy Brazília közölte: nem vesz részt egy Venezuela elleni agresszióban és a területét sem bocsátja az Egyesült Államok rendelkezésére erre a célra. Rámutatott, hogy egyetlen latin-amerikai ország részéről sem hangzott el katonai beavatkozást sürgető nyilatkozat. Lavrov szerint még a limai csoport tagállamai részéről sem, amelyek pedig előrehozott elnökválasztást sürgetnek Venezuelában és az ott önmagát ideiglenes államfővé kikiáltó Juan Guaidót támogatják.

Az orosz parlament felsőháza szerdán nyilatkozatot fogadott el, amelyben leszögezte, hogy agressziónak, a belügyekbe való beavatkozásnak, valamint a nemzetközi béke és biztonság elleni fenyegetésnek tekinti a fegyveres erőnek a venezuelai ellenzék támogatása érdekében történő alkalmazását. A ház sürgette a válságnak a nemzetközi és venezuelai joggal összhangban álló, tárgyalásos rendezését, amelyhez az ENSZ, a külföldi törvényhozások és az interparlamentáris szervezetek támogatását kérte.

Felszólalásában Konsztantyin Koszacsov szenátor, a külügyi bizottság elnöke azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseinek Oroszországgal szembeni szankciópolitikája a Venezuelával és más független politikát folytató országgal szemben alkalmazott forgatókönyv jegyeit mutatja, amelynek célja a törvényes kormány megdöntése. Koszacsov szerint a szcenárió értelmében annak alkalmazói először gazdasági és társadalmi problémákat teremtenek, aztán polgári tiltakozásra, majd a hatalom megdöntésére mozgósítanak. A politikus azt állította, hogy a Venezuela ellen 2013 óta bevezetett szankciók több, mint 345 milliárd dollár veszteséget okoztak az ország gazdaságának.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet, az ENSZ Biztonsági Tanácsának Venezuela ügyében megtartott keddi rendkívüli ülésén azt sürgette, hogy az Egyesült Államok járuljon hozzá egy ugyanolyan határozat elfogadásához, mint amilyet a szintén forrongó Haiti ügyében szavazott meg a közelmúltban testület. Az a dokumentum elítélte az erőszakot és együttműködésre szólította fel a karibi ország népét és kormányát.

Nyebenzja hangsúlyozta, hogy Washingtonnak a 20 millió dollár értékű humanitárius segély Venezuelába szállítása helyett inkább a caracasi kormánynak az amerikai bankokban befagyasztott 11 milliárd dollárnyi betétjeit kellene felszabadítania, amelyből az maga szerezhetné be, amire szüksége van.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »