Az USA hozzáférést biztosít az ideiglenes államfőnek Venezuela tartalékaihoz

Washington hozzáférést biztosít a venezuelai vagyon amerikai bankokban tartott egyes számláihoz az Egyesült Államok által Venezuela ideiglenes államfőjeként elismert Juan Guaidónak – jelentette be kedden az amerikai külügyminisztérium.

A tárca közlése szerint Guaidó a jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer (Fed) New York-i részlegénél és más, az Egyesült Államok által biztosított bankoknál kapta meg a felhatalmazást ottani venezuelai vagyonok felhasználásához. A felhatalmazásról még pénteken született meg a döntés és a venezuelai kormány vagy a venezuelai jegybank tulajdonában lévő egyes számlákra vonatkozik.

„Ez a felhatalmazás segíti majd a törvényes venezuelai kormányt, hogy a nép érdekében megóvja majd ezt a vagyont” – fogalmazott közleményében Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő.

Juan Guaidó a The Wall Street Journal című lap keddi számában közölt interjújában – amely a venezuelai fővárosban, Caracasban készült – a többi között azt hangsúlyozta, hogy szerinte a változások „békésen és alkotmányos úton” fognak lezajlani. Az ellenzéki politikus elmondta: az amerikai intézkedéseknek köszönhetően azonnal hozzáférhet mintegy 500 millió dollárhoz, és arra számít, hogy ezt követően további összegek felhasználására is felhatalmazást kap. A lap megjegyezte: a most felszabadított összegek segíthetik az ellenzéket, hogy megnyerje magának a hadsereg Nicolás Maduro elnökhöz még mindig hű tagjainak támogatását. 

A venezuelai politikus a lapnak cáfolta, hogy tárgyalások folynának az ellenzék és a Maduro-rendszer között. „Nem tárgyalások vannak, hanem kérések” – fogalmazott. Azt jósolta, hogy a hadsereg Madurónak nyújtott támogatása már nem tart sokáig, mert a katonák családjai is ugyanazokkal a gazdasági nehézségekkel néznek szembe, mint a venezuelai lakosság.

Az oroszok Maduro mellé álltak

Miközben az Egyesült Államok és legközelebbi szövetségesei nyíltan törekednek a törvényes venezuelai kormány megdöntésére, Oroszország a nemzetközi közvetítés lehetőségét keresi a venezuelai alkotmányos rend és a nemzetközi jog normáinak megvédése érdekében – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A tárcavezető azt állította, a venezuelai ellenzék Washington nyomására utasítja el, hogy engedményeket tegyen a caracasi vezetésnek, amíg az le nem mond a hatalomról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Lavrov közölte, hogy Oroszország igyekszik megismerni az EU konkrét álláspontját a válság megoldásával kapcsolatban. Rámutatott, hogy miközben az unió több tagállama ultimátumot intézett Nicolás Maduro elnökhöz, Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője az integráció egészének nevében visszafogottabb hangot ütött meg, a lényegét tekintve egy kapcsolattartó csoport létrehozását szorgalmazva.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Karib-tengeri Közösség (CARICOM) országai is felvetették a nemzetközi közvetítés gondolatát, és hogy a venezuelai kormány késznek mutatkozott az ellenzékkel ilyen felállásban a tárgyalásra. Lavrov szerint Moszkva, figyelembe véve az EU és a CARICOM felől érkező jelzéseket, valamint Kína és India arra irányuló törekvését, hogy sikerüljön elkerülni a katasztrófát, igyekszik felmérni, hogy mit tehetne a nemzetközi közösség annak érdekében, hogy „megakadályozza a nemzetközi jog újabb megsértését és az erőszakos rendszerváltást, és alkotmányos mederbe terelje a helyzetet”.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »