Szivárognak a venezuelai katonák Kolumbiába, de ez nem elég

A latin-amerikai országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg változatlanul a jelenlegi elnök, Nicolás Maduro mellett áll, de a határt őrző katonák közül nem mindenki ilyen elszánt, az elmúlt napokban több mint 320 venezuelai katona és rendőr dezertált – derült ki kedden médiajelentésekből.

A kolumbiai bevándorlási hivatal adatai szerint szombat óta 326 venezuelai katonai és rendőr menekült át az országba a venezuelai-kolumbiai határon keresztül – jelentette az El Tiempo című kolumbiai lap kedden. A kolumbiai bevándorlási hatóságok a vasárnap elrendelt határzárat kedden éjfélig meghosszabbították. A venezuelai katonák szombaton kezdtek dezertálni, amikor Nicolás Maduro elnök kormányzata lezárta a kolumbiai határt.

A hétvégén a venezuelai-kolumbiai határnál felhalmozódott segélyszállítmányok miatt zavargások törtek ki, melyek során több határállomásban is károk keletkeztek, ezek javítása jelenleg is folyamatban van. A Venezuelának szánt humanitárius segély bejuttatása vált a gyújtópontjává a hivatalban lévő államfő és a több mint 50 ország, köztük Kolumbia által is elismert, önmagát ideiglenes államfőnek kikiáltó Juan Guaidó közötti hatalmi harcnak.

A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven állam, köztük számos európai ország is elismerte az ellenzéki politikust ideiglenes venezuelai elnöknek.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Oroszország évek óta hitelekkel látja el Venezuelát, a visszafizetés azonban nem a hagyományos módon, pénzben történik – lévén az országnak saját, értékelhető valutája már nincs -, Venezuela olajjal fizet(ne), amit azonban egyre nehezebben tud kitermelni. Az oroszok és a kínaiak pénze tehát valójában a föld alatt van.

A latin-amerikai országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg azonban változatlanul a jelenlegi elnök, Nicolás Maduro mellett áll és emiatt a segélyszállítmányokat sem sikerült bejuttatni az országba. Az amerikai kormány emiatt szankciókkal sújtott venezuelai politikusokat, Mike Pence alelnök pedig Bogotában a Lima Csoport tanácskozásán a Maduro-kormányra gyakorolt nyomás növelésére szólított fel.

Eddig csupán kis számú, és jórészt kevés befolyással bíró venezuelai katonatiszt csatlakozott az ellenzékhez, illetve annak vezetőjéhez. Múlt szerdán például Pedro José Chirinos, Venezuela ENSZ-hez delegált helyettes katonai attaséja határolódott el Madurótól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »