Megkezdődött az újabb Trump-Kim csúcstalálkozó

Hosszú kézfogással, majd négyszemközti megbeszéléssel kezdődött meg Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kétnapos csúcstalálkozója a vietnami fővárosban, Hanoiban szerdán.

A bizalmas találkozót követően a vezetők kíséretükkel együtt díszvacsorán vesznek részt. A kétoldalú tárgyalások csütörtökön érnek véget.

Donald Trump a megbeszélés kezdete előtt azt mondta: bízik a kétnapos hanoi csúcstalálkozó sikerében. Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőhöz fordulva hangsúlyozta: megtiszteltetés, hogy együtt lehetnek Vietnamban.

Kim hasonlóan optimista kijelentést tett: „Biztos vagyok benne, hogy ez alkalommal jelentős eredményeket mutathatunk majd fel, amelyeket mindenki üdvözölni fog” – fogalmazott. „Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ez így legyen” – fűzte hozzá.

A csúcstalálkozó legnagyobb kérdése, hogy sikerül-e áttörést elérni Észak-Korea nukleáris leszerelése és a Koreai-félsziget atommentesítése ügyében, amelyről a felek eltérő elképzelésekkel rendelkeznek. Az Egyesült Államok azt követelte, hogy Észak-Korea egyoldalúan adja fel nukleáris arzenálját, míg Phenjan egyenértékű gesztusokat vár Washingtontól cserébe.

Trump és Kim tavaly június 12-én találkozott először Szingapúrban, ahol több bizalomépítő lépésről egyeztek meg, de érdemi előrelépés azóta sem történt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AFP/Reuters/Yonhap/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »