Venezuela: Putyin és Erdogan kiállt Maduro mellett

Oroszország Nicolás Madurót tekinti Venezuela törvényes elnökének, és óva int minden országot attól, hogy beavatkozzon a dél-amerikai köztársaság belügyeibe – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában. A török elnök szintén Maduro mellett állt ki. 

„A legfelső hatalom elbitorlásának kísérletét Venezuelában úgy ítéljük meg, mint ami ellenkezik a nemzetközi jog alapjaival, és rombolja azokat” – hangoztatta Peszkov. Mint mondta, Moszkva a legnagyobb figyelemmel követi a venezuelai eseményeket, és aggályokat ébresztenek benne azok a kijelentések, amelyek nem zárják ki a venezuelai belügyekbe történő külső beavatkozást. Hangsúlyozta, hogy Oroszország ezt és az erőszakos fellépés követelését pedig megengedhetetlennek tartja.

„Maduro Venezuela legitim államfője” – mondta Peszkov.

Beszámolója szerint Caracas egyelőre nem fordult segítségért Moszkvához, és a venezuelai helyzettel kapcsolatban orosz-amerikai kapcsolatfelvétel sem történt. Kitért arra, hogy a latin-amerikai országban egy sor orosz cég jelen van, és decemberben Vlagyimir Putyin elnök a kapcsolatok további bővítéséről tárgyalt Maduróval az orosz fővárosban.

„Ezért természetesen érdekeltek vagyunk a Venezuelával fennálló jó viszonyunk megőrzésében és tökéletesítésében” – hangoztatta Peszkov.

Nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy Oroszország milyen támogatást nyújthat Venezuelának, ha amerikai olajembargót hirdetnek meg ellene, mint ahogy arra sem, hogy mennyi hitelt nyújtott Moszkva Caracasnak. Nem tartotta helyénvalónak azt a kérdést, hogy kaphat-e Maduro menedékjogot Oroszországban.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Oroszország évek óta hitelekkel látja el Venezuelát, a hitelek visszafizetése azonban nem a hagyományos módon, pénzben történik – lévén az országnak saját, értékelhető valutája már valójában nincs -, Venezuela olajjal fizet.

Szintén nem elhanyagolható tényező, hogy Venezuela a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkezik. Az utóbbi években ugyan a kitermelés zuhanásnak indult, de ennek valójában csak az országban kialakult gazdasági és pénzügyi válság az oka – már a termeléshez szükséges infrastruktúra karbantartására, javítására és a munkások kifizetésére sincs pénz -, az olaj ettől még ott van a föld alatt…

Az éhség végzi ki Venezuela olajiparát

A bolivár nyomában: fizetőeszköz vagy karácsonyfadísz?

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő – ki nem mondottan „színes” forradalmakra utalva – azt írta Facebook-oldalán, hogy Venezuela újabb példa egy olyan kísérletre, hogy „a téren” alkotmányellenesen egy másik államfőt „válasszanak meg”. Úgy vélekedett, hogy a dél-amerikai országban kvázi-államcsíny történt, amit egy sor ország vezetője „nagyon gyorsan” és „mintegy parancsszóra” támogatásáról biztosított. Megítélése szerint a történtek egyúttal a nemzetközi jogrend lebontásának folytatását is jelentik.

A kialakult „rendkívül nehéz helyzetért” Medvegyev egyszerre tette felelőssé a venezuelai kormányt és – konkrét államok megnevezése nélkül – „azokat, akik szankciókat alkalmaznak ezen ország ellen”. Hangot adott meggyőződésének, hogy „senkinek sincs joga törvénytelen eszközökkel eltávolítani egy államfőt, aki nemrégiben megnyerte a választást”.

Az Algériában tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra szólított fel minden országot, hogy „kategorikusan vesse el” a külső fegyveres beavatkozás gondolatát. Egyúttal a venezuelai belügyekbe való „rendkívül durva” beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat.

Arra hívta fel a venezuelai ellenzéket, hogy hazája érdekeit tartsa szem előtt, és „ne váljon idegenek nagyon durva, bűnös játékának sakkfigurájává”. Kijelentette, hogy Oroszország „más felelősségteljes országokkal együtt” kész hozzájárulni a nemzeti párbeszéd körülményeinek megteremtéséhez.

Közleményében az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg Washingtont, hogy Caracas ellen tett lépéseivel és bejelentéseivel „totálisan semmibe veszi a nemzetközi jog normáit”. Állásfoglalása szerint az Egyesült Államok arra törekszik, hogy eljátssza „a népek sorsa önjelölt eldöntőjének szerepét”, és Venezuelában megvalósítsa a számára nem kívánatos kormányok leváltásának kipróbált forgatókönyvét.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a Mezsdunarodnaja Zsizny című folyóiratban csütörtökön megjelent interjújában arra figyelmeztetett, hogy katasztrofális forgatókönyv lenne az amerikai katonai beavatkozás Venezuelában – mint mondta, Moszkva óva inti Washingtont ettől a lépéstől.

„A baráti Venezuelát, stratégiai partnerünket támogattuk és támogatni fogjuk. Mellé állunk a szuverenitás és a belügyekbe való be nem avatkozás védelmében” – hangoztatta a vezető diplomata, azt is hangsúlyozva, hogy Moszkva nem szándékozik leépíteni az együttműködését Venezuelával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke törvényellenesnek nevezte a Facebooknak azt a döntését, hogy Venezuela elnökének hivatalos profiljaként Nicolás Maduro elnöké helyett az önmagát ügyvezető államfővé nyilvánító Juan Guaidó törvényhozási elnökét jelölte meg – mindez röviddel azt követően történt, hogy Donald Trump amerikai elnök közölte: Guaidót tekinti a dél-amerikai ország vezetőjének. Vologyin meglepését fejezte ki amiatt, hogy egy önmagát függetlennek valló közösségi portál az amerikai vezetés szája íze szerint cselekszik.

A törökök is az oroszokkal tartanak

Mindeközben újabb nyilatkozatban állt ki csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török államfő Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfő mellett. Erdogan az ankarai államfői palotában a máltai elnökkel, Marie Louise Coleiro Precával tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte: „a demokrácia híveként sokkolta őt,  hogy Donald Trump amerikai elnök  Guaidót ismerte el a dél-amerikai ország vezetőjének.”

A török államfő arra emlékeztetve, hogy Maduro választott államfő, kifejtette: a szavazás eredményét tiszteletben kell tartani. Ha nem ezt tesszük, akkor ott nem demokráciáról, hanem totalitarizmusról van szó – mondta Erdogan, hozzátéve, hogy azoknak is, akik a világban a demokráciáért küzdenek, hozzá hasonlóan a demokraták, a demokrácia harcosai, a választások győztesei mellett kell kiállniuk.

A török elnök egyúttal úgy vélekedett, hogy amennyiben Maduro erős marad és folytatja, a nép ki fog állni választott vezetője mellette. Maduro és társai túljutnak ezen a nehézségen – fogalmazott Erdogan. A török államfő végül rámutatott: Maduro – annak ellenére, hogy korábbról nem ismerték egymást – késlekedés nélkül hívta fel őt a 2016. július 15-ei sikertelen katonai puccskísérlet után.

Erdogan szerda este Moszkvából hazatérőben beszélt telefonon Maduróval, akit Törökország támogatásáról biztosított. „Maduro testvérem, maradj erős, mi melletted állunk” – fogalmazott akkor a török elnök.

Nicolas Madurót támogatja Törökország és Oroszország mellett Kína is. Az ellenzéki Guaidó pártján foglal állást egyebek között az Egyesült Államok, Kanada, Argentína, Brazília, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Costa Rica, Panama, Paraguay, Peru és Chile – és el is ismerték őt államfőnek – , míg az Európai Unió választások kiírására szólított fel.

Maduro államcsínynek nevezte a szerdán történteket, és elrendelte az amerikai diplomaták kiutasítását Venezuelából.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »