Tovább bonyolódik a venezuelai helyzet

Az amerikai kormány szankciókkal sújtott venezuelai politikusokat a határon veszteglő segélyszállítmányok bejutásának akadályozása miatt. Közben Mike Pence alelnök Bogotában a Lima Csoport tanácskozásán a Maduro-kormányra gyakorolt nyomás növelésére szólított fel.

Az amerikai pénzügyminisztérium által közzétett közlemény szerint a kormányzat négy, Nicolás Maduro elnökhöz közelállónak tartott kormányzót sújtott szankciókkal. Közülük ketten a Kolumbiával határos északnyugati tartományok – Zulia és Apure -vezetői.

„Szégyenletes, hogy a törvénytelen Maduro-rezsim megpróbálja útját állni a venezuelai nép megsegítését szolgáló nemzetközi segélynek” – fogalmaz a közleményt aláíró Steve Mnuchin pénzügyminiszter. A tárcavezető hozzátette, hogy mind a négy kormányzó Maduro elnök szövetségese, aki döntésével csak meghosszabbítja a venezuelai nép szenvedését.

Zulia kormányzóját, Omar Jose Prieto Ferandezt a pénzügyminisztérium úgy jellemezte, mint akinek állama a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem és a bérgyilkosságok fészke. Ramon Alonso Carrizalez Rengifo apurei kormányzóról a tárca közleménye azt állítja, hogy „támogatta” az ellenzéki tüntetők elleni fenyegetéseket és erőszakos fellépést.

Az új szankciók foganatosításával egyidejűleg Mike Pence amerikai alelnök a kolumbiai fővárosban a 14 országot tömörítő, úgynevezett Lima Csoport tanácskozásán bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 56 millió dollár értékű humanitárius segély küldésére készül.

Az amerikai alelnök arra szólította fel a Lima Csoporthoz tartozó országokat, hogy növeljék nyomásukat a Maduro-kormányra. „Arra szólítjuk fel a Lima Csoport nemzeteit, hogy azonnali hatállyal fagyasszák be a PDVSA (a venezuelai állami olajvállalat) vagyonát, az országaikban lévő venezuelai részvények tulajdonjogát pedig adják át Maduro csatlósaitól Guaidó elnök kormányának” – fogalmazott Pence.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Brazília nem fogja engedni, hogy a területéről támadást indítsanak

Brazília semmi szín alatt sem fogja megengedni az Egyesült Államoknak, hogy a területéről indítson katonai beavatkozást Venezuela ellen – jelentette be Hamilton Mourao brazil alelnök hétfőn Bogotában.

A nyugállományú tábornok a Globo News helyi hírtelevíziónak adott interjújában elmondta: Brazília mindent megtesz, hogy elkerülje a konfliktust a szomszédos Venezuelával, ahol hatalmi harc zajlik Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök és Juan Guaidó ellenzéki vezető között.

Mint kifejtette, a brazil kormány nem engedélyezheti a törvényhozás jóváhagyása nélkül az esetleges amerikai katonai műveletek megindítását brazil területről, ugyanakkor tagjainak többsége alapvetően is ellenezné ezt. Mourao egyúttal leszögezte: a Lima Csoport egyetlen tagja sem kíván részt venni a venezuelai helyzet katonai jellegű rendezésében. „Más megoldásokat kell találni a humanitárius segélyszállítmányok Venezuelába juttatására” – tette hozzá.

Guaidó már halálos fenyegetéseket kap

Halálos fenyegetéseket kapott az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető – közölte hétfőn bogotái ülésén a 14 amerikai országot tömörítő Lima Csoport.

A közleményben hozzátették: Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnököt terheli a felelősség, ha Guiadónak bármi baja esik. Carlos Holmes Trujillo kolumbiai külügyminiszter a csoport nevében szólva kijelentette: az ellenzéki vezető és családja elleni fenyegetések hitelességét bizonyító információk kerültek a szervezet birtokába, mindazonáltal nem támasztotta alá állítását bizonyítékokkal.

Guaidó ellen bűnügyi vizsgálatot indított a Maduróhoz közeli venezuelai főügyészség, de más befolyásos ellenzéki vezetőkkel szemben nem került börtönbe, csak rövid időre őrizetbe vették januárban.

A Lima Csoport emellett felszólította Madurót, hogy mondjon le tisztségéről a demokratikus átmenet és a tisztességes, szabad választások érdekében. A szervezet azonban elutasította az erő alkalmazását e cél elérése érdekében.

A bogotái ülésre azután került sor, hogy Guaidó szombaton megpróbálta bejuttatni a Kolumbiában és Brazíliában felhalmozott – javarészt az Egyesült Államok által küldött – humanitárius segélyeket Venezuelába, de a Maduróhoz hű fegyveres erők útját állták a szállítmányoknak. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki, amelyekben különböző források szerint legalább négy ember meghalt, és közel 300 megsebesült.

A Brazíliával határos dél-venezuelai Gran Sabana térség elöljárója, Emilio González eközben arról számolt be, hogy a Brazíliából kiinduló segélyszállítmányok miatti összecsapásokban legalább 25-en meghaltak és 84 megsebesültek a hétvégén.

Caracas csütörtök este lezárta Brazíliával és Kolumbiával közös határát, hogy elejét vegye a segélyek bejuttatására tett további kísérleteknek.

Forrás: MTI/Reuters/AP/TASZSZ

Friss hírek