Már a brit Munkáspárt is újabb Brexit-népszavazást szeretne

A brit Munkáspárt hétfőn bejelentette, hogy támogatna egy újabb népszavazási kezdeményezést a brit EU-tagságról. Ez komoly fordulat, mivel a legnagyobb brit ellenzéki erő eddigi Brexit-politikájának nem volt központi eleme az újabb EU-referendum, sőt Jeremy Corbyn, a párt vezetője korábbi nyilatkozataiban rendre azt az álláspontját hangoztatta, hogy a kilépésről döntő, 2016-ban tartott népszavazás eredményét kell tiszteletben tartani.

A Labour által hétfő este kiadott közlemény szerint Corbyn a párt alsóházi képviselőinek következő, zártkörű ülésén kijelenti majd, hogy a Munkáspárt felsorakozna egy olyan parlamenti indítvány mögé, amelynek célja az újabb EU-népszavazás kiírása, vagy akár maga is beterjeszthet egy ilyen kezdeményezést az alsóház elé, megakadályozandó, hogy a kormányzó Konzervatív Párt egy esetleges rendezetlen, megállapodás nélküli Brexitbe „kényszerítse bele az országot”.

A Munkáspárt szóvivője nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy pontosan milyen kérdés szerepelne a Labour által támogatandó referendum szavazólapján, így azt sem közölte, hogy a párt ismét feltenné-e a választóknak a 2016-os népszavazás kérdését, vagyis azt, hogy az Egyesült Királyság tagja maradjon-e az Európai Uniónak, vagy lépjen ki az EU-ból.

Sir Keir Starmer, a munkáspárti árnyékkormány Brexit-ügyi miniszterjelöltje azonban már a Labour tavaly őszi éves kongresszusán tartott felszólalásában egyértelműen kijelentette, hogy ha újabb népszavazás lesz, nem lehet kizárni a választható lehetőségek közül a bennmaradást az Európai Unióban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Jeremy Corbyn a kongresszus óta eltelt időszakban sem tanúsított lelkesedést az újabb referendum iránt. A mostani fordulat közvetlen előzményeként, a múlt hét elején azonban nyolc képviselő kilépett a Munkáspárt alsóházi frakciójából, elsősorban éppen azzal az  indokkal, hogy Corbyn nem volt hajlandó elkötelezni magát a brit EU-tagságról tartandó újabb népszavazás mellett.

A nyolc volt Labour-képviselőhöz azóta a Konzervatív Pártból is csatlakozott három képviselő, azzal indokolva a lépést, hogy nem tudják támogatni Theresa May konzervatív miniszterelnök Brexit-politikáját, mindenekelőtt azt, hogy May nem hajlandó kizárni a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból.

A tizenegy volt Labour- és tory képviselő The Independent Group néven független frakciócsoportot alakított. Az új alsóházi formáció egyik vezéregyénisége, Chuka Umunna volt munkáspárti képviselő minapi nyilatkozatában nem zárta ki, hogy a csoport még az idén önálló centrista politikai párttá alakul.

A Munkáspárt hétfő este, az újabb népszavazás támogatásának deklarálása mellett bejelentette azt is, hogy a héten törvényjavaslatot terjeszt be, amelynek értelmében az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnése esetén is átfogó vámuniós viszonyrendszerben maradna az Európai Unióval, és szoros szabályozási megfelelést tartana fenn az EU egységes belső piacával.

A konzervatív párti kormány az EU vámuniójából és egységes belső piacáról is ki akar lépni, Theresa May miniszterelnök pedig rendre határozottan elveti az újabb EU-népszavazás gondolatát.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »