Friss hírek

Tovább élesedik a helyzet Venezuelában

Megkezdődött a küzdelem a demokráciáért Venezuelában – írta szerda este közzétett Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök. John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó szintén Twitteren jelentette be, hogy az Egyesült Államok szankcióval sújtotta az Albanisa nicaraguai olajvállalatot, mert venezuelai nyersolajjal kereskedik.

Trump szerda este Twitteren erősítette meg, hogy délután telefonon beszélt Juan Guaidóval, az Egyesült Államok által ideiglenes államfőként elismert venezuelai ellenzéki politikussal. Guaidó ezt már szerdán délután bejelentette Caracasban.

Mikroblog-bejegyzésében az amerikai elnök “történelminek” nevezte Guaidó várható elnökségét és megerősítette, hogy az Egyesült Államok “erőteljesen támogatja Venezuela harcát a demokráciája visszanyeréséért”. Egy következő bejegyzésben pedig – utalva a szerdai Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök elleni, több tízezer főt számláló venezuelai tüntetésekre – kijelentette: “megkezdődött a harc a szabadságért”.

Forrás: Twitter

A Fehér Ház eközben bejelentette: Mike Pence alelnök pénteken részt vesz egy Juan Guaidó melletti szimpátiatüntetésen Miamiban. A megmozduláson részt vesznek Marco Rubio és Rick Scott republikánus szenátorok, Mario Diaz-Balart republikánus képviselő és Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó szintén a Twitteren jelentette be, hogy az amerikai kormány szankciókat hozott az Albanisa nicaraguai magánvállalat ellen, mert venezuelai nyersolajjal kereskedik.A PDVSA (a legnagyobb venezuelai állami olajvállalat) szankcionálásával az Albanisát is büntetőintézkedéssel sújtottuk, hiszen közös vállalata van a PDVSA-val, és ebből keni meg Daniel Ortega (nicaraguai elnök) korrupt rezsimjét” – fogalmazott Bolton.

Egy következő bejegyzésében a nemzetbiztonsági tanácsadó azt javasolta a bankároknak, kereskedőknek és általában az üzleti élet szereplőinek, hogy sem aranyban, sem olajban, és egyáltalán semmilyen valutában vagy értékpapírban ne kereskedjenek Venezuelával, mert mindezt “a néptől lopta el a Maduro-maffia”.

Mindazonáltal az Egyesült Államok megőrzött bizonyos kommunikációs csatornákat Nicolás Maduro elnök kormányzatával – közölte Elliott Abrams, az amerikai külügyminiszter napokban kinevezett venezuelai különmegbízottja. “Azért tartjuk a kapcsolatot, mert aggasztanak bennünket egyes kérdések, így a Venezuelában lévő amerikaiak biztonsága is” – mondta Abrams. “Hosszú idő óta tartunk fenn kapcsolatot több olyan országgal is, amelyet diplomáciailag nem ismerünk el” – tette hozzá, hangsúlyozva az amerikai érdekek elsődlegességét.

Abrams úgy vélte, hogy a venezuelai hadseregben és a biztonsági erők körében nagy a megosztottság, miközben az ellenzék folyamatosan arra szólítja fel őket, hogy szakítsanak Maduróval.

Guaidó is azt monda, hogy tárgyal a hadsereg képviselőivel

Juan Guaidó a The New York Times című amerikai lapban írt véleménycikkében bejelentette, hogy tárgyalásban állnak a venezuelai hadsereg és a biztonsági szolgálatok képviselőivel.

A csütörtökön megjelent írásban Guaidó a demokrácia helyreállítását, ideiglenes kormány létrehozását ígérte és szabad választásokat. Ehhez szükség van a hadsereg kulcsfontosságú vezetőinek támogatására – szögezte le, és közölte, hogy titokban többször találkoztak a hadsereg és a biztonsági szolgálatok vezetőivel. “Amnesztiát ajánlottunk mindenkinek, aki nem követett el emberiesség elleni bűncselekményt” – fogalmazott.

Az ellenzéki vezető az 1958-ban megbuktatott Marcos Pérez Jiménez diktátoréhoz hasonlította Nicolás Maduro államfő helyzetét. Leszögezte, hogy Maduro 2018. május 20-i újraválasztása törvénytelen volt, és ezt a tényt azóta a nemzetközi közösség nagy része is elismerte.

Az Egyesült Államok – és több más ország – által ideiglenes elnöknek elismert Guaidó a cikkben felvázolta hazája katasztrofális helyzetét. Megemlítette az alapvető infrastruktúra és az egészségügyi rendszer összeomlását, a gyógyszerek és az élelmiszerek hiányát, az éhező gyermekek szélesedő táborát. “Venezuela helyzete tragikus, és ez Latin-Amerika történetének legnagyobb tömeges kivándorlását idézte elő, hárommillió ember menekült el az országból” – írta.

Saját ideiglenes államfői elismerését Guaidó a venezuelai alkotmány 233. paragrafusára hivatkozva tartja törvényesnek. Kiemelte: ez a cikk előírja, hogy amikor egy új választási ciklus elején nincs megválasztott államfő, akkor az elnök hatalmát a nemzetgyűlés elnöke gyakorolja mindaddig, amíg nem tartják meg a szabad és átlátható választásokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek