A menekültválság és a Brexit az EU-csúcs központi témái

Megkezdődött szerda este az európai uniós állam- és kormányfők salzburgi csúcstalálkozója, amelynek napirendjén elsősorban a migráció és a biztonság, illetve az Egyesült Királyság jövő évi kilépésének kérdései állnak. A kétnapos megbeszélés-sorozat házigazdája Sebastian Kurz, az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Ausztria kancellárja.

Kurz: év végéig tető alá kell hozni az új Frontex-megállapodást

Sebastian Kurz szerint még az év végéig tartó osztrák uniós elnökség idején tető alá kell hozni az Európai Unió külső határainak védelméről szóló megállapodást. A salzburgi informális uniós csúcs hivatalos megnyitója előtt az osztrák kancellár szerda este hangsúlyozta, hogy a csúcsértekezleten elő kell készíteni az erre vonatkozó új Frontex-mandátumot.

Kurz utalt arra, hogy néhány tagállam – mint fogalmazott – „szuverenitási aggodalmakat” táplál az Európai Bizottság által javasolt Frontex-mandátum miatt. Ez – tette hozzá – mindenekelőtt Spanyolországra, Olaszországra és Görögországra vonatkozik, „Magyarországra kevésbé”.

A kancellár szerint aggodalmak vannak a menekültek szükséges regisztrálásával kapcsolatban is. Sebastian Kurz teljes támogatásáról biztosította Jean-Claude Juncker bizottsági elnök arra vonatkozó javaslatát, hogy az Európai Határ és Partvédelmi Ügynökségben szolgálatot teljesítők számát 2020-ig 10 ezer főre növeljék és bővítsék ki a Frontex mandátumát. Reményét fejezte ki, hogy ennek előkészítésében a salzburgi csúcs eredményes lesz.

Az osztrák kancellár emlékeztetett arra, hogy a tagállamok évek óta harcban állnak egymással a menekültek elosztásával kapcsolatban. Az elosztás azonban nem oldja meg az illegális migráció problémáját – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a megoldás kulcsa a külső határok védelme. Úgy értékelte, hogy a tagállamok többsége már támogatja ezt.

Kurz kijelentette, hogy a hangsúlyt a Frontex mandátumának kiszélesítésére és a tranzitországokkal való együttműködésre kell helyezni.

Salzburg, 2018. szeptember 19.
Sebastian Kurz osztrák kancellár az Európai Néppárt (EPP) az EPP csúcsértekezletén, amelyet az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozója előtt tartanak 2018. szeptember 19-én. (MTI/EPA/Andreas Schaad)

Peter Pellegrini szlovák kormányfő a csúcs megnyitóján elmondta: problémásnak látja a Frontex mandátumának kiszélesítését, ugyanis vannak kormányok, amelyek nem akarják átengedni országaik határvédelemmel kapcsolatos döntési jogkörét az uniós ügynökségnek. Ugyanakkor a probléma feloldható, amennyiben a Frontex Észak-Afrikában tevékennyé válna, illetve a tagállami határvédelmet kiegészítő módon járna el. Pellegrini újfent hangsúlyozta országa álláspontját, miszerint Szlovákia számára elfogadhatatlan a menekültek kvóták szerinti elosztása a tagállamok között.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök viszont világos fordulatot követelt az európai bevándorláspolitikában. „Európában helyük kell legyen a menekülteknek, ez egyike az EU alapvető értékeinek” – hangsúlyozta. A liberális politikus szerint a jelenleg Európába érkezők száma alacsonyabb a 2007-es adatoknál. „Politikai krízis van, nem pedig migrációs válság” – hangoztatta Bettel, aki szerint mindemellett különbséget kell tenni az erőszak és kínzás elől menekülő, illetve a jobb életre vágyó bevándorlók között.

Giuseppe Conte olasz kormányfő az uniós találkozó kezdetén bírálta Donald Tuskot, mert az Európai Tanács elnöke a nap folyamán egyes tagállamok szemére vetette, hogy a migráció kérdését mindössze politikai haszonszerzésre akarják felhasználni.

„Nem kampánytéma a migrációs problematika, és nincsenek most küszöbön álló választások sem. Az igazság az, hogy a migráció fontos kérdés, amelyért politikai felelősséget kell vállalni, és amelyre választ kell találni” – húzta alá Conte az ANSA olasz hírügynökség beszámolója szerint. A bevándorlási problematikát szerinte nem vészhelyzetként kell kezelni, hanem a kérdést „strukturálisan” kell megközelíteni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a dpa német hírügynökségnek arról számolt be, hogy a salzburgi csúcs első napján a migrációs témában nem közeledtek az álláspontok, ezért csütörtökön folytatják majd az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket. Csütörtökön emellett az európai belső biztonság ügyével folytatódik az ülés, amelyen egyebek mellett a rendőrségi és igazságügyi együttműködésről, a határbiztonság és a kibervédelem erősítéséről, valamint az Egyesült Királyság jövő évi kilépésének kérdéseiről lesz szó. Theresa May emellett beszámol majd a Szkripal-ügy állásáról is.

Brexit: Maynek új javaslatai vannak az ír-északír határkérdés rendezésére

További javaslatokat jelentett be Theresa May brit miniszterelnök az ír-északír határkérdés rendezésére vonatkozóan az európai uniós állam- és kormányfők salzburgi csúcstalálkozóján – közölték uniós körökből csütörtökre virradóra.

A Brexit-tárgyalások egyik legfőbb vitás kérdése a határ Észak-Írország és Írország között. Brüsszel és London is szeretné elkerülni a határellenőrzés visszaállítását, mert az veszélybe sodorná az észak-írországi alkotmányos rend alapját jelentő 1998-as nagypénteki egyezményt. Egyelőre azonban nem született áttörés az ügyben.

May felvetette, hogy a Nagy-Britannia és az EU jövőbeli kapcsolatában elválasztanák egymástól az áruk és szolgáltatások szabad áramlását a személyekétől. Mint mondta, London már így is sok engedményt tett az EU-nak, s most Brüsszelen a sor, hogy a még nyitott kérdésekben rugalmasságot mutasson.

May közvetlenül a tagállami vezetőkhöz fordult, hogy ejtsék „elfogadhatatlan” Brexit követeléseiket, amelyek szétszakíthatnák az Egyesült Királyságot, és válaszoljanak – egyebekben nem részletezett – javaslataira. „Úgy vélem, komoly és működőképes javaslatokat tettem. Persze nem minden részletben fogunk tudni megállapodni, de remélem megfelelő módon fognak válaszolni” – mondta May, majd hozzátette: „a felelősség minket terhel, hogy megszülessen a megállapodás”.

A brit miniszterelnök a csúcstalálkozót nyitó munkavacsorán, amely hajnal után ért véget, újfent hangsúlyozta: nem lesz újabb referendum az uniós tagságról Nagy-Britanniában. „A Brexitet végrehajtják” – idézték Mayt az uniós illetékesek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A diplomaták szerint a brit kormányfő mindemellett hozzájárult a november közepére összehívott rendkívüli EU-csúcs megtartásához, amely szintén a Brexit-tárgyalásokra összpontosítana.

Dalia Grybauskaite litván elnök és Peter Pellegrini szlovák kormányfő a vacsorát követően viszont arról számoltak be, hogy sem a Brexit, sem az ír-északír határ ügyében nem történt előrelépés. „Jelenleg holtpontra jutottunk. Nincs előrelépés” – jelentette ki Grybauskaite. Pellegrini hozzátette: „a határkérdésben nem jutottunk előbbre, meglátjuk, mit hoz a 27-ek tanácskozása holnap”.

Forrás: MTI/Reuters/dpa/APA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »