Az Európai Parlamentben folytatná a volt osztrák kancellár

Az osztrák belpolitikától visszavonuló Christian Kern volt kancellár bejelentette, hogy a szociáldemokraták színeiben indulni szeretne a 2019-es európai parlamenti (EP-) választásokon. Néhány órával később Kern Salzburgban azt közölte, hogy harcba száll az Európai Szocialisták Pártjának (PES) úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért.

Az Európa-párti Kern célja – saját elmondása szerint – az, hogy hatékony ellensúlyt alakítson ki az egyre erősödő nacionalistákkal szemben.
“Azt látjuk, hogy a liberális, nyílt demokrácia nagy kihívással néz szembe az Orbánok, Kaczynskik, Strachék és Salvinik miatt” – mondta Kern újságíróknak kedden. Kern ezzel a magyar miniszterelnökre, a lengyel kormánypárt vezetőjére, a szabadságpárti osztrák alkancellárra és az olasz belügyminiszterre utalt.

A nem hivatalos salzburgi uniós csúcs helyszínén elhangzott nyilatkozatában Kern kijelentette: “rendelkezésre áll a csúcsjelölti tisztség betöltésére” – hozzátette ugyanakkor, hogy vannak más jelöltek is.

“Van egy sor jó jelölt, akik rendelkeznek a tisztség betöltéséhez szükséges képességgel” – tette hozzá.

Bizalmasai szerint Kern Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság jelenlegi elnökének helyére pályázik, az erre vonatkozó konkrét kérdés megválaszolása elől azonban kitért. Az európai néppárti Juncker ötéves mandátuma jövőre jár le.

A hét elején a szlovák Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős szlovák alelnöke már bejelentette, elindul az Európai Szocialisták Pártja (PES) csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke.

A balközép erőket összefogó a pártcsalád az október közepi kongresszusán dönt majd arról, hogy ki lesz a csúcsjelölt a jövő májusi választáson.

Christian Kern kedden jelentette be, hogy visszavonul az osztrák belpolitikától, és legkésőbb májusig távozik pártja, a tavalyi októberi parlamenti választásokon ellenzékbe szorult Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) éléről. Egyelőre nem tudni, hogy ki lesz az utódja. Az 52 éves Kern 2016 júniusa óta áll a párt élén, a kormányfői tisztséget pedig 2016. május 17-e és 2017. december 18-a között töltötte be.

Christian Kern, a választásokon vesztes Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke a pártja bécsi vezetőségi ülése utáni sajtóértekezleten 2017. október 23-án. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Kern Ausztria eddigi legrövidebb ideig hivatalban lévő kormányfője volt, és a szociáldemokrata párt élén is ő töltötte az eddigi legkevesebb időt. Politikai pályája előtt állami vállalatoknál futott be karriert, 2010 és 2016 között az osztrák vasúttársaság (ÖBB) elnöke volt.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »