Németország kész mentőcsomagot nyújtani Törökországnak

A török gazdaság az amerikai-török viszály következtében meredek lejtőre került, a líra masszívan értéktelenedik, de Németországnak nem szeretné végignézni Törökország összeomlását, így máris megkezdték a tárgyalásokat a pénzügyi segítségnyújtásról.

Igazán furcsa helyzet alakult ki az utóbbi hónapokban Törökország körül: a hivatalos álláspont szerint egy amerikai lelkész szabadon engedése / házi őrizetbe helyezése körüli vita (valójában inkább orosz-amerikai haditechnikai összeférhetetlenség) miatt az USA szankciókkal sújtott két török minisztert, majd Donald Trump amerikai elnök az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével is megfenyegette Törökországot.

Az eredmény a török líra zuhanása lett, amire Erdogan meglehetősen sajátosan reagált: immár sokadszor arra kérte híveit, hogy tartsanak össze, és vásároljanak lírát rejtett arany- vagy valutatartalékaikon. Ez az ötlete először 2016 decemberében merült fel, akkor egy dollárért 3,56 lírát kellett adni – jelenleg 6,21 a líra / dollár árfolyam, tehát aki szót fogadott az elnöknek, a megtakarításainak értékét közel megfelezte.

Pénzfelvételre várakozó ügyfelek sorakoznak a török Ziraat Bank egyik frankfurti fiókja előtt 2018. augusztus 14-én. Az amerikai-török kapcsolatok elmérgesedése miatt az elmúlt napokban történelmi mélypontra zuhant a török líra árfolyama. (MTI/EPA/Mauritz Antin)

Arra, hogy a jelentős devizaadósságokkal rendelkező Törökország hogyan vészeli át a líra értékének 1,5 év alatti megfeleződését, mindeddig nem igazán kaphattunk konkrét választ, hacsak az elnök alábbi megszólalását annak nem tekintjük:

“Nekik dollárjuk van, nekünk pedig ott van Allah”

Törökország mindenesetre NATO-tag, a szövetség második legnagyobb hadseregével rendelkezik és gazdasági súlya sem elhanyagolható, főleg európai bankok és vállalatok rendelkeznek az országban komoly kitettséggel, így Európa számára sem közömbös, hogy mi lesz a lírával, mennyire akasztja meg a gazdaságot a jelenlegi krízis.

Fentiek fényében nem annyira meglepő, hogy a német kormányzat máris a pénzügyi segítségnyújtás lehetséges módjait kezdte el vizsgálni.

Német és EU-s tisztségviselők szerint egy teljes erejű török gazdasági válság az egész régiót destabilizálná, Európát a vállalatokon keresztül viselné meg, a Közel-keleten pedig további politikai feszültségeket okozna, ráadásul az Euróap felé irányuló migrációt is felerősítené.

Egy német tisztségviselő megfogalmazása szerint „sokat megtennénk Törökország stabilizálásáért, nem igazán van más választásunk”.

A tárgyalások jelenleg csak a kezdeti fázisnál tartanak, így nem jelenthető ki, hogy biztosan mentőcsomag lesz a vége, de a felmerült megoldások között szerepel a koordinált európai mentőcsomag és az állami hátterű fejlesztési bankokon és bilaterális egyezményeken keresztül történő „gazdaságfejlesztési” csomag is.

Forrás: Marketwatch / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »