Török küldöttség indul Washingtonba a szankciók miatt

A török sajtó azt jelentette, hogy kedden egy 9 fős küldöttség indult útnak Washingtonba, hogy szerdán amerikai illetékesekkel tárgyaljon a török és amerikai miniszterek kölcsönös szankcionálása ügyében, mely Andrew Brunson törökországi fogva tartása miatt robbant ki.

Az Egyesült Államok kormánya múlt szerdán zárolta a török belügyminiszter és a török igazságügyi miniszter amerikai javait az ügyben játszott feltételezett szerepük miatt, valamint megtiltotta, hogy belépjenek az országba és amerikai állampolgárok üzleti kapcsolatba kerüljenek velük. Szombaton Recep Tayyip Erdogan török elnök válaszul a washingtoni szankciókra ugyanezt az intézkedést rendelte el az amerikai belügyminiszterre, valamint az igazságügyi miniszterre vonatkozóan.

Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszter (b) és Süleyman Soylu belügyminiszter az ankarai Mustafa Kemal Atatürk mauzóleumban 2018. augusztus 2-án. Az Egyesült Államok kormánya az előző napon zárolta Soylu és Gül amerikai javait, valamint megtiltotta, hogy amerikai állampolgárok üzleti kapcsolatba kerüljenek a török politikusokkal. (MTI/EPA)

A Washingtonba induló török delegációt, amelyet a külügyi, az igazságügyi, továbbá a kincstári és pénzügyi tárca 3-3-3 képviselője alkot, Sedat Önal külügyminiszter-helyettes vezeti. A török sajtó diplomáciai forrásoktól úgy tudja, hogy a kétoldalú egyeztetések során “bizonyos témákban előzetes megállapodás” született, és a felek már személyes találkozó keretében kívánják folytatni az értekezést.

Miután Cavusoglu török és Pompeo amerikai külügyminiszter az utóbbi hetekben több alkalommal is telefonon egyeztettek Brunson ügyében, legutóbb pénteken személyesen is találkoztak egymással Szingapúrban, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségéhez (ASEAN) tartozó országok külügyminiszteri találkozójának keretében. A két külügyminiszter kevesebb mint 48 órával az amerikai szankciók kivetése után abban állapodott meg, hogy tárgyalni fognak a viszály megoldásáról.

Talán összejön az amerikai-török megállapodás Brunson ügyében

A feszültségek ellenére nem jó ötlet Törökország elidegenítése

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége kedden Twitter-fiókján azt írta, hogy Washington a feszültségek ellenére továbbra is Ankara “stabil” barátja és szövetségese lesz. Röviden hozzátették: országaik között élénk a gazdasági kapcsolat.

A feszültség enyhítésére már csak azért is szüksége lenne Törökországnak, mert a török líra szinte naponta kerül új mélypontra, tegnap este már az 5,40-es szintet is elérte a dollárral szembeni árfolyama. Azóta némileg korrigált, jelenleg az 5,24-es szint körül folyik a kereskedés, de idén tavasszal még csak 4 török lírát kellett adni egy amerikai dollárért, tehát az esés igen jelentős.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

 

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »