A külföldi befektetők már az olasz adósságválságra készülnek

Ha Olaszországról van szó, manapság nem sok „amore”-t fedezhetünk fel a befektetők körében. Az alábbiakban négy diagram segítségével próbáljuk szemléltetni az egyre sürgetőbb problémát.

Kezdjük azzal, hogy az irányadó 10 éves államkötvény hozama azt mutatja, hogy a befektetők nem sok jót várnak a kormány szeptemberi költségvetési terveitől.

Még mindig elég ijesztő odakint
Az olasz hozamok épphogy beleférnek abba a tartományba, amely a májusban bekövetkezett politikai zűrzavar során alakult ki.

Forrás: Bloomberg

Ennek állítólag karácsonyra vége lesz, azonban egy olyan elhúzódó folyamat elé nézünk, amely egy nyugodt, csendes, nyári kereskedési szezon helyett inkább próbára teszi a befektetők idegeit. A kormány látszólagos hajlandósága arra, hogy felhagyjon a fiskális felelősségvállalással és szakítson a bruttó hazai termékhez viszonyított adósságrátákra vonatkozó európai uniós szabályokkal, aggasztja a hitelezőket.

Az olasz és a spanyol hozamok különbsége, azaz a befektetői hangulat legfontosabb barométere az európai peremterületeken, közel olyan magas (majdnem 200 bázispont), mint a régió adósságválsága idején, ami anno arra késztette Mario Draghit, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét, hogy azt mondja: „bármibe kerül is, meg kell védeni az eurót”.

Majdnem olyan rossz, mint az európai adósságválság
A befektetők idegességének kulcsfontosságú oka Olaszország kapcsán az, hogy aggódnak a politikusok tervei miatt.

Forrás: Bloomberg

A fenti grafikon a nemrég lezajlott spanyol politikai válságot is jól jellemzi, ami viszont nem láthatóan nem sok kárt okozott a kötvénypiacnak, a spanyol hozamok ugyanis az olaszhoz képest kifejezetten alacsonyan maradtak, mindössze 100 bázispont körüli a különbségük a német kötvényekhez képest.

Ráadásul az olasz kötvények határidős kereskedési volumenének emelkedése is aggasztó jel. Normális esetben augusztusban nem számítanánk nagy aktivitásra, de mint kiderült: rengeteg ember van, akik szerint sokkal fontosabb az olasz kockázatok időben történő lefedezése, mint a tengerparton süttetni a hasukat.

Rossz értelemben „forgalmas”
Most, hogy a befektetők egyre inkább aggódnak a politikai kockázatok miatt, az olasz kötvények határidős kereskedése olyan, mint egy méhkas.

Forrás: Bloomberg

Természetesen a külföldi befektetők nem várnak, inkább azt mondják: „Ciao!”

A külföldi befektetők a májusi rekordeladások után júniusban is folytatták az olasz kötvények* kiszórását.
*Az adatok vállalati és államkötvényekre vonatkoznak.

Forrás: EKB / Bloomberg

De valakinek meg kell vásárolnia ezeket. Szakértők szerint úgy tűnik, hogy ezek a valakik az olasz bankok – ez pedig felidézi azt a végzetes láncot, amely korábban feltüzelte az adósságválságot.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek