Brexit: May a kilépés után az USA felé nyitna

A brit miniszterelnök szerint London a brit EU-tagság megszűnése után szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Egyesült Államokkal.

Theresa May csütörtök este a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotában, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő és családja egykori otthonában látta vendégül díszvacsorán a hivatalos nagy-britanniai látogatáson tartózkodó Donald Trump amerikai elnököt és feleségét. A rendezvényen 150 brit és amerikai üzletember is részt vett.

A brit kormányfő felszólalásában kijelentette: a két ország kölcsönösen egymás legnagyobb külföldi befektetője, a kétoldalú befektetői tőkeállomány értéke meghaladja az ezermilliárd dollárt. Felidézte, hogy a brit üzleti szektor hússzor annyi befektetést eszközölt az amerikai gazdaságban, mint Kína, és többet, mint Németország és Franciaország együtt. Hozzátette: jelenleg egymillió amerikai dolgozik az Egyesült Államokban megtelepedett brit érdekeltségű vállalatoknál.

May szerint azonban Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból „példátlan lehetőséget” teremt a még szélesebb gazdasági együttműködésre; e lehetőségek között van a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás is. A brit kormányfő szerint ez egyben lehetőséget jelent azoknak a bürokratikus akadályoknak a lebontására is, amelyek az Atlanti-óceán mindkét partján bosszúságokat okoznak az üzleti szektor vezetőinek.

Blenheim, 2018. július 13.
Theresa May brit miniszterelnök fogadja Donald Trump amerikai elnököt a blenheimi kastélyban adott vacsora előtt, 2018. július 12-én. (MTI/EPA/Daily Telegraph pool/Geoff Pugh)

Trump elődje, Barack Obama elnökként tett utolsó londoni látogatásán, 2016 áprilisában gyakorlatilag kizárta, hogy a brit EU-tagság megszűnése esetén Nagy-Britannia gyorsan kedvezményes kétoldalú kereskedelmi megállapodásra juthatna az Egyesült Államokkal. Nagy feltűnést keltő akkori kijelentése szerint Washington az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig „a sor végére kerül”, ha távozik az Európai Unióból.

A brit EU-tagságról nem sokkal később, 2016 júniusában tartott népszavazáson a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

Donald Trump viszont már az amerikai elnökválasztási kampányban hangsúlyozta, hogy ha bejut a Fehér Házba, akkor Nagy-Britannia „nem a sor végére, hanem a sor elejére kerül” az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokon, és ezt elnökként is többször kijelentette.

Brit sajtóértesülések szerint John Bolton, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója július elején Londonban járt, és találkozott a European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) nevű, a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakcióján belül létrejött erőteljesen EU-szkeptikus kampánycsoport tagjaival. A találkozón Bolton állítólag kijelentette, hogy Donald Trump „lelkesedik” a Brexitért, és bízik abban, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnését követő két évben kétoldalú kereskedelmi megállapodást köthet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »