Az USA emeli a tétet a Dél-kínai-tengeren

Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy nemsokára fokozottabb haditengerészeti őrjáratba kezd a Dél-kínai-tengeren annak érdekében, hogy jobban ellenőrizhesse Kína növekvő katonai jelenlétét a vitatott hovatartozású területen. Ez olyan lépés lenne, amely tovább növelheti a tétet a világ egyik legingatagabb térségében.

Az ügyet ismerő tisztviselők és diplomaták szerint az amerikai védelmi minisztérium mérlegeli az úgynevezett „szabad hajózási műveletek” programjának hatékonyabbá tételét a térségben. Az ilyen és ehhez hasonló döntéseknek eredményképpen hosszabb őrjáratokra lehet majd számítani, amelyek több amerikai hajót és műveleteket vonnak maguk után, valamint szorosabb megfigyelést tesznek lehetővé a kínai létesítményeket illetően, amelyek már fejlett radar- és kommunikációs eszközökkel vannak felszerelve.

Az amerikai tisztviselők ráadásul nemzetközi szövetségeseiket és partnereiket is hasonló lépésekre ösztönzik. „Amit az elmúlt hetekben láttunk, csak a kezdet, sokkal többet tervezünk” – mondta egy nyugati diplomata, utalva a múlt havai szabad hajózási őrjáratra, amely során először használtak nem egy, hanem két amerikai hajót.

A Pentagon egyelőre nem kommentálta az esetleges jövőbeli műveleteket, de Christopher Logan alezredes és egyben szóvivő így fogalmazott a Reuters kérdésére válaszolva: „Folytatni fogjuk a barátainkkal, partnereinkkel és szövetségeseinkkel való együttműködést a szabad és nyílt indo-csendes-óceáni térség biztosítása érdekében”.

Kína a Dél-kínai-tenger nagy részét sajátjának tartja, de a tenger egyes részeire a térség öt másik országa – Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam – is igényt tart, s közülük több ellenőriz kisebb-nagyobb szigetecskéket és sziklaszirteket. A vitatott hovatartozású, olajban gazdag területen évi ötezer milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalom halad át.

Az Egyesült Államok többször figyelmeztette a Kínát a mesterséges szigeteken felépített katonai létesítmények miatt, és aggodalmát fejezi ki, hogy ezáltal korlátozzák a szabad mozgást a Dél-Kínai-tengeren. Kína ugyanakkor nemcsak a militarizációt, hanem a mesterséges szigetek létét is tagadja.

Kapcsolódó cikkeink:

Úgy tűnik, hogy már meg is kezdődött az „erőszakosabb” amerikai megközelítés: bár hasonló műveletek már szinte rutinszerűvé váltak a térségben, a Reuters először a múlt hónapban jelentett olyan őrjáratot, amikor két amerikai hadihajó haladt el a Spratly-szigetek közelében.

Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy a Pentagon nemrégiben visszavonta a kínai erők számára szóló meghívását, hogy csatlakozzanak egy Hawaii-on, több ország részvételével megrendezendő idei hadgyakorlathoz.

A kritikusok szerint az őrjáratok kevés hatással bírnak a kínai viselkedésre, és céljuk mindössze annyi, hogy elfedjék az átfogó stratégia hiányát a növekvő kínai dominanciával szemben.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »