Kína szerint nem léteznek mesterségesen létrehozott szigetek

„Nem létezik olyan, hogy mesterséges sziget” – mondta a kínai védelmi miniszter a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatban, ami az érdekellentétek miatt a világ egyik puskaporos hordójának tekinthető.

Kína ismételten tagadta azt a feltételezést is, hogy militarizálná a Dél-kínai-tengert. „Minden építési munka polgári célokat szolgál.”

Kína folyamatosan jelzi, hogy igényt tart a forrásokban gazdag régióra, ahol több talajjavítást végeztek, és folyamatos az építkezés a Spartly szigeteken. Az olajban gazdag területre, ahol évi ötezer milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalom halad át nem csak Pekingnek fáj a foga, igényt tart legalább egyes részeire Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Taiwan és Vietnám is.

A kínaiak repülőtereket, kikötőket és egyéb létesítményeket építenek, de az is gyakran előfordul, hogy a zátonyok köré hatalmas mennyiségű homokot szállítanak, amivel kibővítik az egyes szigetek területét vagy olyan partszakaszokat hoznak felszínre, melyek korábban csak aszály esetén voltak láthatóak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A miniszteri szóvivő Wu Quian szerint ez csakis félreértés lehet, a kínai építkezések mind jogszerűek voltak, hiszen a Spratly szigetek az ő fennhatóságuk alatt állnak.

„Nincsenek általunk mesterségesen létrehozott szigetek.” -mondta a rendszeres havi sajtótájékoztatóján Wu. „A legtöbb épület polgári célokra készül, beleértve a szükséges védelmi létesítményeket.”

„A Dél-kínai-tenger jelenleg teljesen stabil, de néhány ország a régión kívülről próbál feszültséget kelteni és konfliktust szítani” -mondta Wu, valószínűleg az Egyesült Államokra utalva.

Amikor a sajtó arra kérte Wu-t magyarázzza meg azt az állítását, hogy nincsenek  mesterséges szigetek, ő hárította a kérdést azzal, hogy már mindenre válaszolt.

Amerikai szakértők szerint mostanra befejeződött a dél-kínai mesterséges szigeteken a katonai infrastruktúra kiépítése, amik már csak arra várnak, hogy felszereljék őket harci repülőkkel és más hadi eszközökkel, ez pedig bármikor bekövetkezhet.

Forrás: Reuters

Friss hírek