Kína rakéták telepítésével válaszolt a hágai bíróság döntésére

Hajó elleni robotrepülőgépeket és föld-levegő rakétákat telepített Kína a Dél-kínai-tengeren található három helyőrségére az elmúlt hónapban – jelentette a CNBC amerikai hírtelevízió az amerikai hírszerzéshez közel álló forrásokra hivatkozva.

Amennyiben a hír helytállónak bizonyul, ez lenne az első kínai rakétatelepítés a többi között Vietnammal és Tajvannal folytatott területi viták középpontjában álló Spratly-szigeteken, és valószínűsíthetően feszültséget gerjesztene köztük.

Az amerikai haditengerészet által 2017. május 25-én közreadott kép a Dewey amerikai hadihajóról a dél-kínai-tengeren 2017. május 6-án. A térségbe vezényelt Carl Vinson repülőgép-hordozó kötelékébe tartozó Dewey romboló 12 mérföldnél közelebb hajózott egy olyan mesterséges szigethez, amelyet Kína épített egy olyan zátonyon, amelyet több ország is magának követel a Dél-kínai-tengeren. (MTI/EPA/Amerikai haditengerészet)

Az amerikai haditengerészet által 2017. május 25-én közreadott kép a Dewey amerikai hadihajóról a dél-kínai-tengeren 2017. május 6-án. A térségbe vezényelt Carl Vinson repülőgép-hordozó kötelékébe tartozó Dewey romboló 12 mérföldnél közelebb hajózott egy olyan mesterséges szigethez, amelyet Kína épített egy olyan zátonyon, amelyet több ország is magának követel a Dél-kínai-tengeren. (MTI/EPA/Amerikai haditengerészet)

A kínai külügyminisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a szerdai értesülést, ugyanakkor állítása szerint a Spratly-szigeteken fenntartott katonai helyőrségek pusztán védelmi célt szolgálnak, s mivel Kína jogot formál a szigetekre, a saját területén szabadon járhat el.

„Akinek nem áll szándékában agresszívan fellépni, annak nincs oka aggodalomra vagy félelemre” – mondta csütörtökön Hua Csun-jing, a minisztérium szóvivője újságíróknak Pekingben. Reményét fejezte ki, hogy az érintettek tárgyilagosan és higgadtan tudják kezelni a helyzetet.

Kína a Dél-kínai-tenger nagy részét sajátjának tartja, de a tenger egyes részeire a térség öt másik országa – Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam – is igényt tart, s közülük több ellenőriz kisebb-nagyobb szigetecskéket és sziklaszirteket. A vitatott hovatartozású, olajban gazdag területen évi ötezer milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalom halad át.

  • Döntöttek már Kína ellen, de hiába
2016-ban a hágai Állandó Választottbíróság a Fülöp-szigetek javára döntött Kína ellen, amit a szocialista ország területi követeléseinek megállításának érdekében indítványozott Manila. A bíróság ítélete szerint Kína megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását túlzott terjeszkedésével és a területen történő nyersanyag-kitermeléssel.

A hágai döntőbíróság ítéletét azonban Kína figyelmen kívül hagyta, sőt, Hszi Csin-ping kínai elnök figyelmeztette Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnököt, hogy háború lesz, ha Manila megpróbálja érvényre juttatni a bíróság döntését, és elkezd olajat kitermelni a Dél-kínai tenger vitatott részein.

Kína háborúval ijesztgeti a Fülöp-szigeteket a Dél-kínai-tenger ügyében

Miközben Kína agresszív magatartása miatt e területi viták megoldásában nincs előrelépés, Kína bővíti, átépíti az általa felügyelt szigeteket, és zátonyokat, mesterséges szigeteket épít.

Tiltakozik a kínai terjeszkedés ellen az Egyesült Államok is, és időnként „a szabad hajózást demonstráló műveletet” végez, egy-egy hadihajójával megközelítve a Kína birtokolta szigeteket, amivel kiváltja Peking tiltakozását, de érdemi lépést mindeddig egyik érdekelt fél sem tett Kína terjeszkedésének megállítására.

A Spratly-szigetek vitatott területei - Kép forrása: Quora

A Spratly-szigetek vitatott területei – Kép forrása: Quora

A kínai hivatalos álláspont szerint egyáltalán nem léteznek mesterségesen létrehozott szigetek, és tagadják azt a feltételezést is, hogy militarizálnák a Dél-kínai-tengert.

„Minden építési munka polgári célokat szolgál.”

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »