Az SPD ifjúsági szervezete kioktatta a pártvezetést

Nincs jövője a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD), ha nem újítja meg programját, szerkezetét és vezetését, a megújulást pedig nem tudja véghezvinni, ha folytatja a kormányzást a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) – mondta a párt ifjúsági szervezetének (Jusos) vezetője szerdán Berlinben egy sajtóbeszélgetésen.

Kevin Kühnert élesen bírálta a pártvezetést, amiért nem készített tervet arra az esetre, ha az előző nap kezdődött pártszavazáson a többség elutasítja a CDU/CSU-val kötött koalíciós szerződést.

A „B-terv” hiánya elbizonytalanítja a tagságot: a rendezvényeken sokan azt mondják, hogy egyetértenek ugyan a Jusos-szal a nagykoalíció elutasításában, de még jobban aggódnak amiatt, hogy mi jöhet a kormányzás helyett, és attól félnek, hogy hatalmas károkat okozhat a pártnak, ha  valóban leszavazzák a szerződést. Sokan már abban is kételkednek, hogy biztosítani lehet a párt zavartalan működését, ha a március 2-ig tartó szavazáson a nemek lesznek többségben – mondta a nagykoalíció folytatása ellen kampányoló ifjúsági szervezet elnöke.

A pártszavazás manipulációjának veszélyéről azt mondta, hogy a botránykeltés nem indokolt, többek között azért, mert az új belépőknek úgynevezett eskü alatt tett írásbeli nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy megfelelnek a tagsági követelményeknek. Így aki vét a szabályzat ellen, az bűncselekményt követ el – utalt Kevin Kühnert egyebek mellett arra, hogy a Bild című lap szerkesztősége a manipuláció veszélyének bizonyítására beléptetett a pártba egy kutyát.

A Jusos korábban azért kampányolt, hogy minél többen lépjenek be a pártba, hogy leszavazhassák a koalíciós megállapodást. Így belépési hullám indult az SPD-nél, 24 339 ember csatlakozott a párthoz az év elejétől február 6-ig, amikor lezárták a szavazásra jogosultak listáját.

Kühnert kifejtette, hogy az SPD „beleszürkült” a nagykoalícióba, az állandó kompromisszumok és Angela Merkel kancellár kivárásra építő kormányzási módszere miatt elveszítette arculatát, a tavalyi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra pedig gyenge programot készített.

Esete nem egyedi, az európai „szociáldemokrácia hanyatlása” más országokban is hasonlóan zajlik, például az osztrák testvérpárt is vesztesen, meggyengülve került ki a nagykoalícióból, a francia szocialisták pártja pedig szinte megsemmisült, mert Francois Hollande elnök nem azt a karakteres baloldali programot hajtotta végre, amelyet a pártját a hatalomba, őt magát az államfői tisztségbe emelő választók vártak.

Ebben a helyzetben az SPD-nek „be kell ismernie, hogy hibázott”, és ellenzékbe vonulva kell rendeznie sorait. Át kell gondolni például a szövetségi politikát, a Zöldekhez, a liberális Szabad Demokrata Párthoz (FDP) és az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) párthoz fűződő viszonyt.

Lipcse, 2018. február 9. Kevin Kühnert, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ifjúsági szervezetének, a Jusosnak az elnöke egy pártrendezvényen a németországi Lipcsében 2018. február 9-én. Kühnert ellenzi az SPD és az uniópártok, a Kereszténydemokrata, illetve a Keresztényszociális Unió koalícióját, és arra bíztatja pártjának tagjait, ne fogadják el a közös kormányzásról kötött megállapodást. Az SPD több mint 460 ezer fős tagsága február 20. és március 2. között szavaz a kérdésről. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Lipcse, 2018. február 9.
Kevin Kühnert, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ifjúsági szervezetének, a Jusosnak az elnöke egy pártrendezvényen a németországi Lipcsében 2018. február 9-én. Kühnert ellenzi az SPD és az uniópártok, a Kereszténydemokrata, illetve a Keresztényszociális Unió koalícióját, és arra biztatja pártjának tagjait, ne fogadják el a közös kormányzásról kötött megállapodást. Az SPD több mint 460 ezer fős tagsága február 20. és március 2. között szavaz a kérdésről. (MTI/EPA/Omer Messinger)

„A legfontosabb a tartalmi, a szervezeti és a személyi megújulás” – hangsúlyozta Kevin Kühnert, hozzátéve, hogy a szociáldemokraták elszakadtak a hétköznapi emberek mindennapi életétől, így kialakult az az érzés, hogy a politika magára hagyta a társadalmat, ami különösen a leszakadó vidéki régiókra jellemző.

Ezt használja ki a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD), amely „rasszista alapon” magyarázza a gondokat, azt állítja, hogy azért kerülnek nehéz helyzetbe német emberek, mert bejöttek idegen emberek, akik „nem ide tartoznak, és megkapják a pénzt, amely nem járna nekik, máshol pedig hiányzik”.

Ezzel szemben az „őszinte” magyarázat az, hogy a bajok sokkal régebben alakultak ki, és az SPD is vétkes, mert támogatta a privatizációt, az állam karcsúsítását és a CDU/CSU akarata előtt meghajolva fontosabbnak tartotta az államháztartási egyensúly helyreállítását a  közberuházások élénkítésénél.

Ráadásul az SPD-ből kiveszett az egyik legősibb szociáldemokrata vonás, a bizakodás a jövőben és és a szilárd hit abban, hogy a gazdasági, technológiai fejlődést a közösség szolgálatába lehet állítani. Legfőképpen ezt a vonást kell megerősíteni, így például ki kell dolgozni azt a programot, amellyel a digitális átalakulást a társadalmi igazságosság erősítésére lehet fordítani. Az SPD-nek egy sor további kérdésre sincs határozott válasza, így arra sem, hogy mit kell kezdeni a terrorizmus veszélyével vagy a klímaváltozással – mondta Kevin Kühnert.

  • Az AfD jól taktikázik
Az Insa közvélemény-kutató társaság legutóbbi felmérése szerint ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, az AfD-re a német választók 16 százaléka szavazna, az SPD-re pedig mindössze 15,5 százalék. A politikai véleménykutatás történetében ez az első felmérés, amely nagyobb támogatottságot mutat az AfD-nél, mint a legrégebb óta működő német pártnál, a 154 éve alapított SPD-nél. Tovább

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »