Trump megint odaszúrt Kim Dzsong Unnak

Donald Trump amerikai elnök kedden nevetség tárgyává próbálta tenni az országa nukleáris ütőerejével kérkedő Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, azt állítva, hogy az Egyesült Államok atomtámadás indítására szolgáló gombja „sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb” mint az, amely Kim szerint örökké az asztalán van.

„Nekem nagyobb gombom van, mint Kim Dzsong Unnak” – tudatta újabb Twitter-bejegyzésben Trump, az észak-koreai vezető újévi köszöntőjére reagálva, amelyben a phenjani rezsim vezetője ismét azt hangoztatta, hogy Észak-Korea mostanra képessé vált az Egyesült Államok területének bármely részére csapást mérni nukleáris fegyvereivel, s ezért Amerika soha többé nem lesz képest támadást indítani országa ellen.

Trump leszögezte, hogy az ő íróasztalán lévő, atomfegyver bevetésére utasító nyomógomb „sokkal nagyobb” és „sokkal hatásosabb”, mint az észak-koreai vezetőé, és az övé „működik is”. Az elnök így fogalmazott: „…tájékoztatná valaki őt a kiszipolyozott és kiéheztetett rezsimjéből arról, hogy nekem is van Nukleáris Nyomógombom, de az enyém sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb, mint az övé, és az én Nyomógombom működik!”.

Kép forrása: Twitter

Kép forrása: Twitter

Kim Dzsong Un ugyanebben az újévi beszédében jelezte azt is, hogy országa szívesen részt venne februárban Dél-Koreában megrendezésre kerülő téli olimpiai játékokon, és készen áll arra is, hogy párbeszédet kezdjen a két Korea közti feszültség enyhítéséről. Dél-Korea kedden válaszolt a phenjani nyitásra, és az általa javasolt katonai tárgyalások megkezdését szorgalmazta, amelyre a jövő héten, a két Korea határán tartandó találkozón kerülhetne sor.

A Trump-kormányzat eddig nem sokat mondott a két Korea közötti lehetséges párbeszédről, és Donald Trump kedd reggel közzétett Twitter-bejegyzése sem szólt arról, hogy az elnök üdvözli-e a párbeszéd esetleges megkezdését. Trump egy előző, kedd reggeli mikroblog-bejegyzésben mindössze arra tért ki, hogy szerinte Kim Dzsong Un nyitása éppen a korábban elfogadott szankcióknak köszönhető.

„A szankciók és más nyomásgyakorlások kezdik kifejteni hatásukat Észak-Koreára” – fogalmazott kedd reggel az elnök, hozzátéve, hogy „először fordul elő, hogy a rakétás ember tárgyalni akar Dél-Koreával”.

  • Trump és az ő Twitter diplomáciája
Trump folyamatos és indulatos mikroblog-bejegyzéseivel, riválisai nyilvános inzultálásával teljesen megváltoztatta a politizálás eddigi módját. Kim Dzsong Un felé sem ez volt az első fricska, az amerikai elnök ugyanis gyakori szócsatákat vív: „haraggal és tűzzel” fenyegette az ázsiai ország kommunista vezetését, valamint több ízben Észak-Korea pusztulását és lerombolását ígérte.

Friss cikkünk a témában: Trump most a palesztinokat fenyegette a Twitteren keresztül

Hidegháború jöhet az USA és Kína között?

Egy elemző kedden azt mondta a CNBC-nek, hogy érdemes figyelemmel kíséri Trump Észak-Koreával szemben tett lépéseit, mivel ezek hidegháborút eredményezhetnek az Egyesült Államok és Kína között.

David Roche, az Independent Strategy alapítója és vezető stratégája szerint ugyanis ha az Egyesült Államok komolyabban beavatkozik a konfliktusba (akár úgy, hogy fegyvereket telepít a koreai határra, akár úgy, hogy valamilyen módon megpróbálja eltávolítani az észak-koreai diktátort), akkor az sértheti Kína régiós szerepét, amit a nagyhatalom biztosan nem nézne tétlenül. A szakember szerint ezzel pedig elkerülhetetlen lenne egy hidegháború az USA és Kína között.

Roche elmondta: a fentiek miatt érdemes a következő napokban kiemelten figyelni Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatos nyilatkozatait. Trump pedig – ahogy azt láthattuk – ismét nem hazudtolta meg önmagát.

Washington kész további szankciókra

Washington kész további szankciókra Észak-Korea ellen, ha Phenjan újabb rakétakísérletet hajtana végre – mondta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a világszervezet székhelyén, New Yorkban, hozzátéve, hogy az amerikai kormány információi szerint Phenjan újabb rakétakísérletre készül.

„Remélem, hogy ez végül nem történik meg” – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy amennyiben az ázsiai kommunista ország vezetése mégis végrehajtana újabb kísérletet, mindenképpen újabb szankciókat kell hozni a phenjani rezsim ellen. „A civilizált világnak egységesnek és ébernek kell maradnia egy haramia ország atomarzenál fejlesztésére irányuló programjával szemben” – fogalmazott a nagykövet. Hozzátette: az Egyesült Államok soha nem egyezik bele, hogy Észak-Koreának atomfegyvere legyen.

Az ENSZ BT az idén három szakaszban hozott gazdasági szankciókat Észak-Korea ellen: augusztus 5-én a fémipari termékekre, a szénre és a halászati termékekre vetett ki szankciókat, szeptember 11-én a textiltermékek és az olaj beszállításának korlátozásáról határozott, december 22-én pedig a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportjának további csökkentését szavazta meg. Utóbbi határozat felszólította az észak-koreai vendégmunkásokat foglalkoztató országokat, hogy 12 hónapon belül küldjék haza valamennyi vendégmunkást.

Kapcsolódó cikkünk: Tovább szorul az ENSZ-hurok Észak-Korea körül

Forrás: MTI / CNBC/ Kitekintő

Friss hírek