Macron uniós reformterve lesz az alapja a német koalíciós tárgyalásoknak

Fontos szerepet játszanak majd az Emmanuel Macron francia elnök által javasolt uniós reformok az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívok és a baloldali szociáldemokraták (SPD) közötti kormányalakítási tárgyalásokon Németországban – közölte a szociáldemokrata párt egyik magas rangú képviselője.

Sigmar Gabriel külügyminiszter – aki Martin Schulz volt európai parlamenti elnök előtt vezette az SPD-t – közölte, hogy támogatja Macronnak az euróövezet közös költségvetésére vonatkozó javaslatát.

„Késznek kell lennünk, hogy többet fektessünk be a jövőnkbe” – mondta Gabriel a német Funke médiacsoportnak és az Ouest-France francia regionális napilapnak adott, szombaton megjelent interjúban. „Németország az EU legnagyobb nyertese, és megengedhet magának nagyobb hozzájárulást” – tette hozzá.

Gabriel kijelentette, hogy Macronnak az EU reformjával kapcsolatos javaslatai nagyon fontosak lesznek a január 7-én kezdődő koalíciós tárgyalásokon. A német politikus lelkesen üdvözölte Macronnak az EU erősítésére és globális szereplővé tételére vonatkozó elgondolását is. Gabriel arra is felszólította az EU-t, hogy dolgozzon ki olyan programokat, amelyek több bevándorló és menekült befogadására serkentenék pénzügyi támogatás fejében az unió kevésbé tehetős tagállamait.

Merkel korábban kijelentette, hogy lát ígéretes területeket a szociáldemokratákkal az unióval kapcsolatos együttműködésben, és sürgős munkát szorgalmazott az uniós reformok kapcsán még a soron következő, 2019-ben esedékes uniós választások előtt.

Kapcsolódó cikkünk: Újra szárnyal Emmanuel Macron

A CDU évi 65 ezerben határozná meg az új bevándorlók számát

Németországnak évi mintegy 65 ezerre kell korlátoznia az évente befogadott új bevándorlók számát – jelentette ki Thomas Strobl, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) alelnöke.

A Heilbronner Stimme című német napnak nyilatkozva Thomas Strobl kijelentette: nem ismétlődhet meg a migránsáradat, és Németországnak vissza kell térnie a normális számokhoz, amelyeknek a bajor testvérpárttal, a CSU-val októberben megkötött megállapodásban szereplő évi 200 ezernél is kevesebbnek kellene lennie. A szombaton megjelent interjúban Strobl kijelentette: „a cél a 2012. évi szám lenne, amikor 65 ezer bevándorló érkezett”.

Berlin, 2017. december 18. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke sajtótájékoztatót tart a párt vezetőségi ülését követően Berlinben 2017. december 18-án. Merkel becslése szerint január közepéig tarthat az új kormány megalakulásához vezető folyamat következő szakasza, a CSU és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének egyeztetése a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) a közös kormányzás lehetőségeiről. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Berlin, 2017. december 18.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke sajtótájékoztatót tart a párt vezetőségi ülését követően Berlinben 2017. december 18-án. Merkel becslése szerint január közepéig tarthat az új kormány megalakulásához vezető folyamat következő szakasza, a CSU és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének egyeztetése a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) a közös kormányzás lehetőségeiről. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

A CDU január 7-én kezd kormányalakítási tárgyalásokat a szociáldemokratákkal (SPD). A szeptember 24-i parlamenti választások után a győztes CDU/CSU az FDP-vel és a Zöldekkel kezdett egyeztetést a közös kormányzásról, de ez november végén kudarcba fulladt.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter (SDP) egy szombaton megjelent, a Funke médiacsoportnak adott interjúban kijelentette, hogy Németország nem tudja kielégíteni mindenkinek az igényét, aki itt szándékozik letelepedni. Hozzátette azt is, hogy Németországnak ki kell utasítania az illegális bevándorlókat.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »