A szíriai kormányhadsereg megindult a lázadók ellen

Két új frontot nyitott a szíriai kormányhadsereg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vereségét követően: egyet a főváros, Damaszkusz közelében, a másikat pedig északnyugaton, a javarészt felkelők kezén lévő Idlíb tartomány határterületein – közölte pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet egyfajta év végi jelentésében.

Az OSDH rámutatott: az utóbbi hónapokban az Irán, Oroszország és a libanoni Hezbollah szélsőséges mozgalom támogatását élvező rezsim az ország keleti Deir-ez-Zór tartományába összpontosította haderejét, és az ott az IÁ felett – orosz támogatással – aratott katonai győzelemmel a damaszkuszi rezsim ismét nyeregben érzi magát. Mondhatni lezárta a több mint 340 ezer halottal járó, lassan hetedik évébe lépő konfliktus egy szakaszát.

A civil szervezet információi szerint a rezsim így elkezdhette ezeknek az erőknek az átirányítását olyan területekre, amelyeket még mindig felkelők ellenőriznek. Damaszkusz korábban többször is utalt arra, hogy katonai erővel fogja visszavenni az ellenőrzésén kívül eső területeket, vélhetően először a szíriai lázadók végső védelmi állását, Idlíb tartományt.

Az OSDH információi szerint az egyik új frontot Damaszkusztól dél-nyugatra nyitották, ahol a szíriai erők fel akarják számolni az ott tartózkodó lázadók utolsó állásait. A hadműveletek a már négy éve lázadók kezén lévő Bejt Dzsin település köré koncentrálódnak. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője közölte: a térségnek stratégiai fontosságú elhelyezkedése van a libanoni határ és a Golán-fennsík közelsége miatt.

A második frontot a nagyrészt a Haját Tahrír as-Sám ernyőszervezet által ellenőrzött Idlíb tartomány közelében nyitották a kormányerők. Idlíb egyébként egyike annak a négy feszültségmentesítési – lényegében tűzszüneti – övezetnek, amelyekről az ellenségeskedés enyhítése érdekében állapodtak meg a szembenálló felek. Szórványos összecsapásokról és légitámadásokról azonban rendszeresen érkeznek beszámolók e tartományból.

Az OSDH szerint november óta a rezsim hadserege fokozatosan nyomul előre Idlíb irányába a szomszédos Aleppó és Hama tartományokból. Az előrenyomulással mintegy 40 települést foglaltak vissza e három tartományban – tették hozzá. Abder-Rahmán szerint azonban a lázadók sem voltak restek, offenzívát indítottak egy katonai légitámaszpont és két település ellen.

Az OSDH vezetője szerint az Idlíb elleni offenzíva célja a Damaszkusz és Aleppó közötti útvonal biztosítása. Aleppó teljes visszafoglalását egyébként napra pontosan egy évvel ezelőtt jelentette be a szíriai hadsereg. Az ország második legnagyobb városa négy év harc után került vissza a damaszkuszi kormány ellenőrzése alá.

Az idei év elején a kormányerők még csak az ország területeinek 20 százalékát uralták, az év végére már az ország 56 százalékát hajtották vissza a kormány irányítása alá – húzta alá a londoni székhelyű emigráns civil szervezet.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »