Egymást perli a Rosznyefty és a Sistema

A Sistema orosz magánholding kártérítés címén 330,4 milliárd rubeles (1493,27 milliárd forint) ellenkeresetet nyújtott be a legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyefty és annak egyik leányvállalata, a Basnyefty ellen pénteken a moszkvai választottbíróságon.

A keresetben a felperes azzal vádolta meg a két olajvállalatot, hogy 2017 folyamán rosszhiszemű lépéseket tettek saját indokolatlan meggazdagodásuk, valamint a Sistema vállalati értékének lerombolása és csődbe juttatása érdekében. A dokumentum szerint a Sistema kénytelen lépéseket tenni a vállalat, alkalmazottjai és részvényesei jogos érdekeinek védelmében, ugyanakkor – miként korábban is – kész a konfliktus mielőbbi rendezésére.

A Rosznyefty és a Basnyefty 131,6 milliárd rubeles (több mint 594 milliárd forint) keresetet nyújtott be kártérítés címén kedden Baskírföld választott bíróságánál a Sistema és a hozzá tartozó Sistema-Invest ellen. A felperesek szerint a követelt összeg megfelel a Sistema által a Basnyeftyből 2009 és 2014 között kivont, a kifizetett adókkal csökkentett osztaléknak. A Sistema ebben az időszakban a Basnyefty többségi tulajdonosa volt.

A Rosznyefty keresetében egy augusztusban meghozott választottbírósági ítéletre hivatkozott, amely 136,4 milliárd rubel (csaknem 616 milliárd forint) megtérítésére kötelezte a Sistemát és a Sistema-Investet, amiért a cégek eszközöket vontak ki a Basnyeftyből, arra hivatkozva, hogy ezek nem tartoznak az olajvállalat profiljához. A Sistema megfellebbezte a verdiktet, az eljárás még nem zárult le.

A Rosznyefty csütörtöki közleménye szerint a peren kívüli megegyezésre törekvő kísérlet az alperes hibájából eredménytelen maradt. A Sistema szóvivője ezzel szemben az olajvállalatot vádolta a tárgyalások kudarcával, és a pert „megfélemlítő akciónak” minősítve az állította, hogy a Rosznyefty az alaptalan eljárás segítségével a konglomerátumból próbálja kisajtolni a Basnyefty felvásárlásának árát. A Rosznyefty tavaly év végén vette meg az államtól a 2014-ben visszaállamosított Basnyefty ellenőrző csomagját.

A Rosznyefty által elindított új eljárás hatására a Sistema részvényei csütörtökön 17 százalékot zuhantak, több elemző pedig aggodalmának adott hangot az oroszországi beruházási klíma és a magántőke biztonsága miatt.

A Rosznyefty igazgatótanácsának elnöke, a Vlagyimir Putyin elnök bizalmasának tekintett Igor Szecsin, a Sistema többségi tulajdonosa pedig Vlagyimir Jevtusenkov, akinek vagyonát több mint nettó 1,9 milliárd dollárra becsülik, és aki elemzők szerint következetesen távol tartja magát a politikától. Jevtusenkovot 2014-ben, a Basnyefty újraállamosításakor pénzmosás és az olajvállalat törvényellenes privatizációja címén házi őrizetbe helyezték, majd ejtették a vádakat ellene.

Putyin elnök szeptemberben reményét fejezte ki, hogy a felek peren kívül meg tudnak állapodni. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy a vitás kérdéseket a bíróságnak kell eldöntenie.

A The New York Times a Sistemát tavaly júliusban Oroszország legnagyobb magánkonglomerátumának nevezte, amely 150 ezer embert alkalmaz, és árbevétele nagyjából megfelel az orosz GDP 1 százalékának. A cég érdekeltségeinek tevékenysége a telekommunikációtól kezdve a mikroelektronikán át a banki és biztosítási szektorig sok mindenre kiterjed. Az amerikai lap akkor megjegyezte, hogy a Rosznyeftynek új források után kell néznie, miután Oroszország ukrajnai beavatkozása után 2014-ben szankciós listára került.

A Rosznyefty tavaly ősszel 329,6 milliárd rubelért (akkori árfolyamon mintegy 5,3 milliárd dollár) vásárolta meg az államtól a Basnyefty 50,075 százalékos részvénycsomagját. A legnagyobb olajvállalat decemberben 10,5 milliárd euróét eladta saját részvényeinek 19,5 százalékát a Glencore svájci cégcsoport és a katari állami befektetési alap konzorciumának. A Rosznyefty Oroszország olajkitermelésének 40 százalékát adja.

Kapcsolódó anyagunk: Gerhard Schröder lett a Rosznyefty elnöke

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »