Felbolydult a világ Trump várható bejelentése miatt

Elismerik Izrael nemzeti, történelmi identitását – hangsúlyozta szerdán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök várható bejelentése előtt nyilatkozva, amely az előzetes információk szerint Jeruzsálemet Izrael fővárosaként deklarálja.

A kormányfő a Facebookon tett közzé rövid videoüzenetet, és ebben nevezte az izraeli nemzeti és történelmi identitás fontos kifejezésének az amerikai elnök várható bejelentését. Korábban diplomaták előtt tartott előadásában viszont nem beszélt róla, hanem az iráni veszélyt ismertette, és Izrael nemzetközi diplomáciai sikereit méltatta.

Ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg viszont Nyikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti békeküldötte, aki szerint nem egyoldalúan kellene megváltoztatni Jeruzsálem státuszát. Mladenov szerint a város egyaránt központja a zsidók és a palesztinok életének, és kétoldalú tárgyalásokat kellene folytatni róla. „Jeruzsálem jövőjét a zsidók és a palesztinok egymás melletti, közvetlen megbeszélésein kell meghatározni” – hangsúlyozta az ENSZ diplomatája, aki szerint a nemzetközi közösségnek különösen óvatosan kell eljárnia Jeruzsálemmel kapcsolatban.

Hamász: népfelkeléshez fog vezetni Trump bejelentése

Jeruzsálem elismerése Izrael fővárosaként olyan veszélyes lépés, amely népfelkeléshez fog vezetni – figyelmeztetett szerdán a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik vezetője.

A tervezett bejelentéssel kapcsolatban Szaláh al-Bardavíl Hamász-vezető azt mondta, hogy a washingtoni döntés „elsöprő népfelkeléshez” fog vezetni és olyan ellenálláshoz, amely „felperzseli a Földet és letöri mindenkinek a kezét, aki csak hozzá próbál érni Jeruzsálemhez és a szent helyekhez”.

A Hamász egyik szóvivője a palesztinok, az arabok és a muszlimok Jeruzsálemben élvezett jogai ellen irányuló szégyentelen támadásnak nevezte az amerikai elnök tervét, amellyel szemben a palesztinok „mozgósítására” szólított fel.

Az Iszlám Dzsihád nevű radikális palesztin szervezet vezetője, Háled al-Bats pedig azt hangsúlyozta, hogy a lépés azt mutatja, hogy az Egyesült Államok elfogult Izraellel szemben, és a döntése „megerősíti a békefolyamat végét”.

Ankara: Törökországban ülésezik jövő szerdán az Iszlám Együttműködés Szervezete

Isztambulban ülésezik jövő hét szerdán az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), miután Donald Trump amerikai elnök várhatóan Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként – jelentette be Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szerdán Ankarában az államfői palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta: Recep Tayyip Erdogan török elnök még a nap folyamán közzéteszi a meghívólevelet. Az államfő csak szerda reggel óta már Malajzia, Tunézia, Irán, Katar, Szaúd-Arábia, Pakisztán és Indonézia vezetőivel folytatott telefonos megbeszélést – tette hozzá a szóvivő. Kalin kiemelte: Ankara szorgalmazza, hogy a muzulmán országok közösen lépjenek fel Jeruzsálem státuszának ügyében.

Jeruzsálem, 2017. december 6. Jeruzsálem óvárosa 2017. december 6-án. Donald Trump amerikai elnök ezen a napon várhatóan bejelenti, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Jeruzsálem, 2017. december 6.
Jeruzsálem óvárosa 2017. december 6-án. Donald Trump amerikai elnök ezen a napon várhatóan bejelenti, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter kedden a Reuters hírügynökséggel még azt közölte, hogy Jordánia az Arab Liga és az OIC ülésének sürgős összehívását tervezi szombatra és vasárnapra.

Bekir Bozdag török kormányszóvivő szerdán Twitter-fiókján azt írta, hogy Jeruzsálem a muzulmánok számára Mekka és Medina után a harmadik „legértékesebb” város, amely egyúttal a Közel-Kelet és a világ „békéjének kulcsa”. Hangsúlyozta: Jeruzsálem Izrael fővárosává nyilvánítása káoszhoz, konfliktushoz, katasztrófához vezet. Bozdag az erre irányuló törekvést „rövidlátónak, észszerűtlennek és őrültnek” nevezte.

Erdogan kedden kijelentette, hogy Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha az amerikai elnök Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának. A török államfő meghívására szerda délután Ankarába érkezik II. Abdalláh jordániai király. A két vezető találkozójának egyik fő témája Jeruzsálem státusza.

A nemzetközi közösség soha nem ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, ahogy nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Mivel Tel-Avivot ismerik el Izrael fővárosának, a külföldi nagykövetségek is ebben a tengerparti nagyvárosban működnek. Izrael szerint az „örök és egységes” Jeruzsálem lenne a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok álláspontja szerint Kelet-Jeruzsálemben kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának.

Ferenc pápa és Mahmúd Abbász telefonon egyeztetett

Greg Burke a Vatikáni Rádióban elmondta, hogy a katolikus egyházfő és a Palesztin Hatóság vezetője kedden beszélt egymással az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének tervezett áthelyezéséről. A szóvivő hozzátette, hogy a telefonos egyeztetést Mahmúd Abbász kezdeményezte.

Ferenc pápa szerda reggel húszfős palesztin delegációval találkozott, akik a vallásközi párbeszédért felelős vatikáni hivatalban tesznek látogatást. A pápa köszönetét fejezte ki a Palesztin Hatóságnak és személyesen Mahmúd Abbásznak a palesztin területeken élő keresztény közösség iránti figyelemért.

Ferenc pápa kijelentette, hogy a közel-keleti térségben, éppúgy mint a palesztin társadalomban, békét csakis a párbeszéd teremthet, valamint egymás kölcsönös megismerése és elismerése. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a Szentföld a keresztények számára Isten és az emberiség közötti párbeszéd kivételezett helyszíne. Ezután a szerdai általános audiencián Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki a „kialakult helyzet” miatt. Arra kért minden felet, tartsák tiszteletben a Jeruzsálemre vonatkozó status quót, vagyis azt a fennálló helyzetet, amelyet az ENSZ határozatai szabályoznak.

A pápa hozzátette, Jeruzsálem egyedüli város, szent a zsidók, keresztények és muzulmánok számára is. Azért imádkozott, hogy Jeruzsálem megőrizze identitását a Szentföld, a közel-keleti térség és az egész világ érdekében.

Ferenc pápa legutóbb idén januárban fogadta a Vatikánban Mahmúd Abbászt, amikor a Palesztin Hatóság Rómában megnyitotta szentszéki nagykövetségét. A katolikus egyházfő már az amerikai elnökválasztási kampány során bírálta Donald Trumpot egyebek között migrációs politikai terveiért. A pápa és az amerikai elnök májusban találkozott a Vatikánban.

Kacsolódó cikkünk: Mindenki előre aggódik az amerikai bejelentés miatt

Forrás: MTI/dpa/

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »