Mindenki előre aggódik az amerikai bejelentés miatt

„Súlyos hiba” lenne átköltöztetni az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Brüsszelben, hozzátéve, hogy erre korábban amerikai kollégáját, Rex Tillersont is figyelmeztette.

„Káoszt és instabilitást” fog teremteni, ha Donald Trump amerikai elnök elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának – hangoztatta a török diplomácia vezetője a NATO kedden kezdődött kétnapos külügyminiszteri találkozójának zárónapján. „Az egész világ ellenzi ezt a lépést” – fogalmazott Cavusoglu, kiemelve, hogy a Tillersonnal folytatott kétoldalú tárgyalásán ismét fel fogja hozni az ügyet.

Boris Johnson brit külügyminiszter szerdán kiemelte: ezen tervezett intézkedés miatt „minden korábbinál fontosabb, hogy mielőbb bemutassák a régóta várt amerikai javaslatokat a közel-keleti békefolyamat újjáélesztéséről”. „A kérdést prioritásként kell kezelni” – mondta a tárcavezető, miután amerikai kollégájával egyeztetett.

Sajtóértekezletén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: „nem kíván spekulációkba bocsátkozni”, mivel az amerikai elnök még nem jelentette be hivatalosan a szándékait, a szóban forgó döntés azonban nemzeti hatáskörbe tartozik.

„A NATO nem részese a közel-keleti békefolyamatnak, a szövetségesek ugyanakkor erősen támogatják a békés, tárgyalásos megoldást célzó erőfeszítéseket” – közölte.

Tillerson a nyilvánosság előtt nem beszélt az ügyről, mindössze annyit mondott, hogy nem ez a kérdés volt brüsszeli tárgyalásai középpontjában.

Amerikai kormányzati források szerint Donald Trump szerdán várhatóan bejelenti, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és közli, hogy utasította külügyminisztériumát: kezdjék el kidolgozni a jelenleg Tel-Avivban működő amerikai nagykövetség átköltöztetésének terveit. Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden arról számolt be, hogy ez esetben országa megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Kína szintén aggódik

Aggodalmát fejezte ki szerdán Kína amiatt, hogy „kiéleződhetnek a régióbeli feszültségek” annak hatására, hogy Washington várhatóan bejelenti: elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Keng Suang kínai külügyi szóvivő elmondta: Peking figyelemmel követi a fejleményeket az ügyben. A kínai szóvivő kifejtette, hogy Jeruzsálem státuszát összetett és érzékeny kérdésnek tartják, és úgy vélik, minden érintettnek elsősorban a térség békéjét és nyugalmát kellene szem előtt tartania, körültekintőn kellene cselekednie, és nem lenne szabad szabotálni a palesztin kérdés megoldásának alapját, illetve új összetűzéseket kirobbantani a térségben.

Peking mind Izraelt, mind a palesztinokat fontos partnerként tartja számon az Egy övezet, egy út elnevezésű kezdeményezésében, amelynek keretében Kína új szállítási útvonalakat akar kiépíteni, így bővítve tovább kereskedelmét számos országgal Ázsiában, Afrikában és Európában.

A Kremlt is nyugtalanítja az esetleges amerikai döntés

A Kremlt aggasztja, hogy a helyzet súlyosabbá válhat, ha az Egyesült Államok Izrael fővárosának ismeri el Jeruzsálemet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán Moszkvában. Peszkov szerint ugyanakkor korai lenne még kommentálni egy meg nem hozott döntést.

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonos megbeszélést folytatott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével. Putyin az orosz elnöki hivatal szerint közölte a hívást kezdeményező Abbásszal, hogy Moszkva támogatja a tárgyalások újrakezdését Izrael és a Palesztin Hatóság között, egyebek mellett Jeruzsálem státuszáról is. Peszkov ehhez szerdán hozzátette, hogy Putyin kifejezte aggályát a helyzet és annak lehetséges súlyosbodása miatt.

Kapcsolódó cikkünk: Izrael feszülten várja Trump bejelentését

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »