Sértődött óvodásként twittelt Trump

Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy szigorítani fog az Észak-Korea ellen bevezetett kínai szankciókon – írta vasárnap a Twitteren Donald Trump amerikai elnök Hanoiból.

„Azt mondta, azt akarja, hogy megszabaduljanak nukleáris fegyvereiktől” – írta Trump, hozzátéve, hogy „halad az ügy”.

Kép forrása: Twitter

Kép forrása: Twitter

Nem sokkal később az amerikai elnök értetlenségének adott hangot, hogy miért sértegeti és nevezi őt öregnek Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor. „Miközben én sose mondanám rá, hogy kicsi és kövér” – írta az elnök, hozzátéve, hogy ő igazán próbál Kim barátja lenni, s talán egy nap ez meg is valósulhat.

Kép forrása: Twitter

Kép forrása: Twitter

Peking Phenjan legnagyobb kereskedelmi partnere, és könnyedén összeroppanthatná az észak-koreai rezsimet, ám ez több okból sem áll érdekében. Egyrészt az egész világra, és a közvetlen szomszédságban fekvő Kínára végképp óriási veszélyt jelentene, ha egy atomfegyverrel rendelkező totális diktatúra romba dől, és az ország káoszba süllyed. Másrészt a világban a befolyását mind jobban kiterjeszteni igyekvő Pekingnek kifejezetten hasznos, hogy Észak-Korea az Egyesült Államok rengeteg energiáját és erőforrását leköti.

Észak-Koreát az ENSZ Biztonsági Tanácsa már büntetőintézkedések egész sorával sújtotta, ám ez nem tántorította el Phenjant attól, hogy az évek során újabb és újabb és egyre nagyobb erejű kísérleti atomrobbantásokat és ballisztikusrakéta-kísérleteket hajtson végre.

Négynapos, nagyszabású hadgyakorlatot kezdett szombaton az amerikai és a dél-koreai haditengerészet a Csendes-óceánon, a Koreai-félsziget közelében, és most első alkalommal három amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz benne – tájékoztatott a dél-koreai hadsereg vezérkara. A manővereket erődemonstrációnak szánják Észak-Korea elrettentésére. A hadgyakorlaton a Nimitz, a Theodore Roosevelt és a Ronald Reagan amerikai repülőgép-hordozó vesz részt. Amerikai hadgyakorlatokon legutóbb tíz éve fordult elő, hogy egyszerre három ilyet is bevetettek.

Kapcsolódó cikkünk: Az EU újabb szankciókat hozott Észak-Korea ellen

Tran Dai Quang vietnami elnökkel közös hanoi sajtótájékoztatóján Trump nyomatékosította, hogy az amerikai hírszerzés oldalán áll a tavalyi elnökválasztási kampányra gyakorolt orosz befolyás kérdésében. A politikus leszögezte: a hírszerzést jelenleg remek emberek vezetik, éppen ezért nincs oka kételkedni annak hitelességében és megbízhatóságában. Az amerikai vezető ugyanakkor hozzátette: hisz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is, aki az amerikai titkosszolgálatok eredményei ellenére tagadta, hogy Moszkva beavatkozott volna a választásba. Trump jelezte: nem akar vitázni Putyinnal erről, inkább szeretne együttműködni Oroszországgal a szíriai, észak-koreai és ukrajnai válság megoldása érdekében.

Kép forrása: Twitter

Kép forrása: Twitter

Kép forrása: Twitter

Kép forrása: Twitter

Az elnök felajánlotta közvetítői segítségét a Dél-kínai-tenger körüli vita rendezéséhez. Kína a többi környékbeli ország – köztük Vietnam – követelésére fittyet hányva szinte teljes egészében magáénak szeretné a sűrű forgalmú területet. Trump elismerte, hogy Peking hozzáállása gondot okoz a térségben. Az amerikai elnök korábban Kínával is tárgyalt a kérdésről. Washington a hajózás szabadságát hirdető térségbeli műveleteivel többször tört már borsot a pekingi vezetők orra alá.
Quang elnök jelezte: Vietnam a viták békés rendezésében hisz, amelynek alapja a nemzetközi jog. Ez Vietnam szerint nem támasztja alá a kínai követeléseket. Vietnam és az Egyesült Államok több gazdasági egyezményt kötött Trump látogatása alatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az amerikai elnök helyi idő szerint kora délután tovautazik a Fülöp-szigetekre, 12 napos ázsiai körútjának utolsó állomására.

Danang, 2017. november 11. Csoportkép az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezete 25. csúcstalálkozójának résztvevőiről a vietnami Danangban 2017. november 11-én. Az első sorban (b-j) Hszi Csin-ping kínai, Tran Dai Quang vietnami és Joko Widodo indonéz államfő, illetve Abe Sindzó japán miniszterelnök, hátul (b-j) Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki, Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök, valamint Prajuth Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök. (MTI/EPA/Reuters pool/Jorge Silva)

Danang, 2017. november 11.
Csoportkép az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezete 25. csúcstalálkozójának résztvevőiről a vietnami Danangban 2017. november 11-én. Az első sorban (b-j) Hszi Csin-ping kínai, Tran Dai Quang vietnami és Joko Widodo indonéz államfő, illetve Abe Sindzó japán miniszterelnök, hátul (b-j) Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki, Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök, valamint Prajuth Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök. (MTI/EPA/Reuters pool/Jorge Silva)

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa/Twitter/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »