Újabb erődemonstráció Észak-Korea közelében

Négynapos, nagyszabású hadgyakorlatot kezdett szombaton az amerikai és a dél-koreai haditengerészet a Csendes-óceánon, a Koreai-félsziget közelében, és most első alkalommal három amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz benne – tájékoztatott a dél-koreai hadsereg vezérkara.

A manővereket erődemonstrációnak szánják Észak-Korea elrettentésére. A hadgyakorlaton a Nimitz, a Theodore Roosevelt és a Ronald Reagan amerikai repülőgép-hordozó vesz részt. Amerikai hadgyakorlatokon legutóbb tíz éve fordult elő, hogy egyszerre három ilyet is bevetettek.

Az amerikai haditengerészet Nimitz-osztályú repülőgéphordozója, a USS Ronald Reagan megérkezik a dél-koreai Busan kikötőjébe 2017. október 21-én. EPA/JEON HEON-KYUN

Az amerikai haditengerészet Nimitz-osztályú repülőgéphordozója, a USS Ronald Reagan megérkezik a dél-koreai Busan kikötőjébe 2017. október 21-én. EPA/JEON HEON-KYUN

A közös hadgyakorlaton tizenegy, Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel felszerelt amerikai hadihajó is részt vesz, továbbá a dél-koreai haditengerészet hét hadihajója, amelyek közül kettőn ugyancsak Aegis-rendszer van.

A dél-koreai vezérkar közölte: a hadgyakorlattal meg akarják erősíteni a „kiterjesztett elrettentés” közös politikáját az észak-koreai nukleáris és rakétaprovokációkkal szemben, erősítik a két hadsereg közös hadműveleti és légi csapásmérő képességet, jelzik továbbá az erős szándékot és a határozott katonai készültséget, hogy válság esetén elsöprő erővel adjanak választ bármilyen észak-koreai provokációra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Koreai-félszigeten feszült a helyzet részben az észak-koreai atom- és rakétaprogram fejlesztése, másrészt az Egyesült Államok és térségbeli szövetségeseinek gyakorlatozásai miatt.

Júliusban Észak-Korea kétszer hajtott végre kísérletet ballisztikus rakétákkal, majd augusztus végén és szeptember közepén még két rakétát indított, amelyek átrepültek Japán területe felett. Szeptember 3-án Phenjan bejelentette, hogy sikeres föld alatti robbantást hajtott végre hidrogénbombával, az ENSZ Biztonsági Tanácsa emiatt szigorította a Phenjan elleni szankciókat.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy Donald Trump amerikai elnök jelenleg Japánt, Dél-Koreát, Kínát, Vietnamot és a Fülöp-szigeteket felölelő körúton tartózkodik, és tárgyalásai középpontjában az Észak-Korea által okozott válsághelyzet áll.

Forrás: MTI/Yonhap/AP/Reuters/TASZSZ

Friss hírek