Fokozódik a feszültség: újabb amerikai hadihajó a Dél-kínai-tengeren

A Dél-kínai-tenger egyik vitatott hovatartozású szigetének közelében haladt el egy amerikai hadihajó vasárnap, megkérdőjelezve ezzel a földdarabra vonatkozó kínai, tajvani és vietnami területi igényt – közölte egy amerikai védelmi minisztériumi tisztségviselő.

A Stethem rakétaromboló 12 tengeri mérföldön belül hajózott el a dél-kínai-tengeri Paracel-szigetcsoporthoz tartozó Triton mellett – tette hozzá a tisztségviselő. A műveletről a Fox News amerikai hírcsatorna tudósított elsőként vasárnap.

Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta ez volt a második olyan akció, amelynek célja a hajózás szabadságának hirdetése volt. Az előző május végén történt egy hadgyakorlat alatt, amelynek során egy amerikai hadihajó 12 tengeri mérföldnél közelebb került egy Kína által épített mesterséges szigethez a Dél-kínai-tengeren. Az apályvonaltól számított 12 tengeri mérföldön belüli rész a nemzetközi jog szerint az adott ország területi vize. Kína 1974-ben foglalta el teljesen a Paracel-szigeteket, amelyekre Tajvan és Vietnam is igényt tart.

A kínai külügyminisztérium vasárnap esti közleményében bírálta az akciót, és hangsúlyozta, hogy az amerikai hajó engedély nélkül hatolt be az ország területi vizeire. Lu Kang külügyi szóvivő „komoly politikai és katonai provokációnak” minősítette a műveletet. A közlemény jelezte: Peking hadihajókat és vadászrepülőket küldött a térségbe a Stethem távozását kikényszerítendő.

Peking „határozottan sürgeti az amerikai felet a Kína szuverenitását megsértő és a kínai nemzetbiztonságot veszélyeztető provokatív lépések azonnali felfüggesztésére” – tette hozzá Lu, hangsúlyozva, hogy országa minden szükséges eszközzel meg fogja védeni magát.

A kínai védelmi minisztérium hétfőn közösségi médiafelületeken azt írta: az amerikai művelet jelentős károkat okozott a Dél-kínai-tenger békéjének és biztonságának.

Az akciónak egyébként az is lehet az oka, hogy múlt héten kiderült: Kína újabb katonai létesítményeket épített fel az említett szigetek némelyikén. Tovább a teljes cikkre

Az Egyesült Államok többször figyelmeztette a Kínát a mesterséges szigeteken felépített katonai létesítmények miatt, és aggodalmát fejezi ki, hogy ezáltal korlátozzák a szabad mozgást a Dél-Kínai-tengeren, amely egyébként fontos kereskedelmi útvonal. Kína ugyanakkor nemcsak a militarizációt, hanem a mesterséges szigetek létét is tagadja.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »