Jövőre egyensúlyba kerülhet az olajpiac

Jövőre jórészt egyensúlyban lesz a kínálat és a kereslet a kőolaj világpiacán, mivel a fogyasztás növekedése elősegíti a fölösleges raktárkészletek leépítését, és nagyjából ellensúlyozni tudja a kitermelés esetleg nagyobb bővülését is – állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön közzétett szokásos havi jelentésében.

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet októberi jelentésében a kereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzését napi 1,6 millió hordóban adta meg, ami megegyezik a szeptemberi várakozással. Jövőre 1,4 millió hordós keresletnövekedést várnak az energiaügynökség szakértői.

Ha a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó országok nem változtatnak kitermelésük szintjén, és az időjárási körülmények normálisak lesznek, a jövő év háromnegyed részében nagyjából kiegyensúlyozott lesz a piac. A kereslet és a nem OPEC-tagok termelése hozzávetőleg azonos mértékben bővül, így a mostani kilátások szabhatnak gátat a magasabb világpiaci olajáraknak – mutattak rá az elemzők.

Az idei harmadik negyedévben csökkentek a kereskedelmi olajtartalékok, ami az olajárak 2014-es összeomlása óta másodjára fordult elő. A 35 iparilag fejlett országot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kereskedelmi olajtartaléka 14,2 millió hordóval, 3 milliárd 15 millió hordóra süllyedt, már csak 170 millió hordóval haladja meg az ötéves átlagot.

Mindazonáltal 2018 első negyedévében ismét növekedésnek indulhatnak a készletek, ha a legnagyobb olajexportáló országok – az OPEC-tagok és a kartellen kívüli partnereik – nem tudnak megállapodni a kitermelést korlátozó megállapodás meghosszabbításáról – figyelmeztetett az energiaügynökség, amely arra számít, hogy a vezető olajkitermelők, „kerüljön, amibe kerül”, mindent megtesznek a kőolaj világpiacának alátámasztására.

Az OPEC-tagállamok együttes kitermelése szeptemberben napi 32,65 millió hordó volt, 400 ezer hordóval kevesebb mint egy évvel korábban. A szervezet 12 tagállama 88 százalékban teljesítette a kitermelés korlátozására vállalt kötelezettségeit az augusztusi 82 százalék után, az év egészét tekintve pedig 86 százalékon áll ez a mutató. Az energiaügynökség várakozásai szerint a negyedik negyedévben napi 32,98 millió hordóra emelkedik az OPEC-tagok nyersolaja iránti kereslet, majd 2018. január-márciusban 31,87 millió hordóra esik vissza.

A nem OPEC-tag kitermelők kínálata idén napi 700 ezer hordóval növekszik, jövőre pedig 1,5 millió hordóval, 59,6 millió hordóra emelkedik. Az idei évre várható napi kitermelés 57,9 millió hordós szintje 975 ezer hordóval haladja meg a 2016. évit. A növekedés jórészt az Egyesült Államok számlájára írható: nagyrészt a palaolaj újraéledő kitermelésének köszönhetően júliusban 550 ezer hordóval, 9,24 millió hordóra emelkedett a felszínre hozott kőolaj napi mennyisége, ami 2015 novembere óta a legmagasabb szint. Az amerikai olajkitermelés idén napi 470 ezer, jövőre pedig 1,1 millió hordóval növekedhet.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a West Texas Intermediate (WTI) ára a legközelebbi határidős jegyzésekben kissé emelkedett a jelentés közzététele után, de így is mínuszban maradt, mivel a szerdán közzétett adatok az amerikai olajkészletek növekedéséről tanúskodtak.

Közép-európai idő szerint dél körül az északi-tengeri Brent könnyűolaj decemberi szállításra 56,73 dollárba került, 21 centes, 0,37 százalékos mínuszban forgott az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében. A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a WTI novemberi szállításra 50,87 dolláron állt a New York-i árupiacon, 43 centes, 0,86 százalékos veszteségben jegyezték.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek