Bécsbe menekül a Brexit elől az EasyJet

Új divíziót hoz létre bécsi központtal EasyJet Europe néven a lutoni bázissal működő brit EasyJet diszkont légitársaság a Brexit utáni helyzet kezelésére az Európai Unió légterének korlátlan használata érdekében – jelentette be pénteken a légitársaság.

Az EasyJet továbbra is megtartja céges központját a Londontól északra fekvő Lutonban, de az osztrák hatóságoknál légiforgalmi működési engedélykérelmet (air operator’s certificate, AOC) nyújtott be, amelynek elbírálása a cég közleménye szerint „előrehaladott állapotban van”.

A működési engedély birtokában az EasyJet egy új légitársaságot hoz létre EasyJet Europe néven, amely így szabadon közlekedhet majd az uniós tagországok és azok belföldi célállomásai között is. A bécsi központ létesítése munkahelyeket teremt Ausztriában, de nem jár munkahelyvesztéssel a lutoni központban.

„Annak ellenére is, hogy az új divízióval az EasyJet meg fogja tudni védeni jelenleg élvezett szabad repülési jogait az Európai Unióban, mindent meg fogunk tenni egy légiforgalmi egyezmény megkötése érdekében az EU és Nagy-Britannia között, aminek legalább a kölcsönös kétoldalú forgalmat lehetővé kell tennie” – írja a légitársaság közleménye.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek