A DUP mentheti meg Theresa Mayt

Az észak-írországi britpárti unionista mozgalom legnagyobb pártja, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) szombat este úgy döntött, hogy elviekben kész támogatni a Konzervatív Párt vezette kisebbségi brit kormányt.

A szombatra hivatalossá vált végleges adatok szerint az előrehozott csütörtöki parlamenti választásokon a 2010 óta kormányzó konzervatívok 318 képviselői mandátumot szereztek a 650 fős londoni alsóházban, vagyis frakciójuk létszáma nem éri el az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 főt.

Theresa May miniszterelnök a csütörtöki választások eredményének ismertté válása után bejelentette, hogy a konzervatívokat hagyományosan támogató legnagyobb észak-írországi protestáns erővel, a Demokratikus Unionista Párttal alakít ki együttműködést, így biztosítva a működőképes kormánypárti többséget. A DUP tíz mandátumot szerzett, így a két pártcsoport együttes frakciólétszáma már meghaladja az abszolút többséghez szükséges minimumot.

A Downing Street szombat este bejelentette, hogy a DUP elfogadta a konzervatív kormány támogatásáról szóló előzetes megállapodás elveit a „confidence and supply” rendszer alapján.

A westminsteri típusú parlamentáris rendszerben az ilyen jellegű megállapodásokban részes kis pártok elviekben vállalják, hogy ha a legnagyobb, de abszolút többséget el nem érő párt vezetésével kisebbségi kormány alakul, annak külső támogatást nyújtanak sarkalatos kérdésekben, például bizalmi szavazásokon (confidence), illetve olyan jellegű törvényjavaslatok – mindenekelőtt a költségvetés – elfogadtatásában, amelyek a kormány működéséhez szükséges pénzellátást (supply) biztosítják.

Eseti, szavazásról szavazásra kötendő megállapodások alapján az egyezségben részes kis pártok más törvényjavaslatok parlamenti elfogadtatásához is segítséget nyújthatnak, de a bizalmi és a költségvetési szavazásokhoz nyújtott támogatásuk a legfontosabb, mivel ezek kudarca a kormány bukását jelenti.

A DUP-val folytatandó együttműködés első próbája június 27-én várható, amikor az újjáalakuló alsóház szavaz az új kormány első törvényalkotási programjáról. Ez bizalmi szavazásnak számít, és ha az alsóház elveti a programot, a kormánynak le kell mondania.

A Downing Street szóvivője szombat este közölte, hogy a DUP-val folytatandó együttműködés részleteit hétfőn vitatja meg hivatalosan az új brit kormány.

A konzervatívok és a DUP együttműködésének megakadályozására a change.org globális petíciós portálon pénteken felhívás jelent meg, amelyet szombat estig több mint 600 ezren írtak alá. A felhívás szerint a DUP törvényi diszkriminációt akar bevezetni az LGBT-közösség tagjai ellen, a teremtéstant tudományos tényként akarja taníttatni a gyerekeknek, az abortusz teljes tilalmat kívánja, és bűnözőkké akarja nyilváníttatni azokat, akik terhességmegszakítást kérnek, és azokat is, akik a beavatkozást elvégzik. A petíció szerint a DUP mindemellett támogatná a halálbüntetés újbóli meghonosítását is.

A DUP-val kötött együttműködési megállapodás „gusztustalan, kétségbeesett kísérlet” a hatalom megtartására, ezért Theresa May kormányfőnek le kell mondania – áll a felhívásban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Marad az eredeti Brexit-menetrend

London a tervnek megfelelően a következő pár hétben megkezdi a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokat az Európai Unióval – közölte Theresa May brit miniszterelnök szombaton telefonon Angela Merkel német kancellárral a Downing Street tájékoztatása szerint.

May hozzátette, hogy a brit és az uniós állampolgárok jogairól szóló megállapodást már a tárgyalások korai szakaszában napirendre akarja venni a londoni kormány – olvasható a miniszterelnöki hivatal közleményében.

A telefonbeszélgetést Angela Merkel kezdeményezte mexikói látogatása közben. Egyúttal gratulált Maynek pártja parlamenti választási győzelme alkalmából.

A német kancellár pénteken Enrique Pena Nieto mexikói elnökkel közös sajtóértekezletén azt mondta: a meglepetésszerű brit parlamenti választási eredmények ellenére London feltehetőleg tartja magát ahhoz a tervhez, amelyet Theresa May kormánya kidolgozott az Európai Unióból való kilépés megtárgyalására Brüsszellel. Hozzátette, hogy a maga részéről azt szeretné, ha gyorsan elkezdődnének ezek a tárgyalások, ő felkészült rájuk.

Az érvényes terv szerint a Brexit-tárgyalásoknak június 19-én kell megkezdődniük. Merkel ismét elmondta, hogy Nagy-Britannia Európa része marad azután is, hogy kilép az EU-ból, és azt szeretné, ha egyúttal jó partnere is maradna az uniónak.

Kapcsolódó cikkünk: Theresa May kitart menetrendje mellett, az uniós vezetők odaszurkálnak

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »