A Fülöp-szigeteki diktátor adott egy jó tanácsot Trumpnak

Az amerikai elnöknek nem kellene éleznie az ellentéteket Észak-Koreával, engednie kellene, hogy azt az országot Kína „kezelje”, mert csak így lehet elkerülni a végzetes háborút a térségben – hangsúlyozta szombaton Manilában Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, aki a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozójának volt a házigazdája.

A Fülöp-szigeteket, Indonéziát, Malajziát, Szingapúrt, Thaiföldet, Bruneit, Vietnamot, Laoszt, Mianmart és Kambodzsát magában foglaló regionális szervezet e fórumán Duterte elmondta, hogy beszélni készül telefonon Donald Trump amerikai elnökkel.

Elmondta, hogy kifejti majd véleményét az észak-koreai kérdéssel kapcsolatosan. Mint mondta, a Fehér Ház lakójának nem kellene éleznie az ellentéteket Phenjannal, „vissza kellene fognia magát” ezen a téren, s ez nem az engedékenység, a megadás jele lenne, hanem annak a módja, hogy el lehessen kerülni az Ázsia egészét magával ragadó „nukleáris holokausztot”.

Az Egyesült Államoknak – mint a világ legnagyobb hatalmának – „óvatosságot és türelmet” kellene tanúsítania, nem szabadna engednie az észak-koreai elnök provokációinak.

Duterte szerint Kim Dzsong Un olyan alak, aki szeret rakétákkal játszadozni, és el akarja pusztítani a világot. „Nem szabad belemenni az ő játszmáiba” mondta a Fülöp-szigeteki elnök. Úgy fogalmazott, hogy a manilai találkozón több ország vezetőivel egyetértettek abban: meg kell hagyni Kína számára a lehetőséget, hogy ő „kezelje” Kim Dzson Unt, mert csak így lehet megelőzni a háborút a Koreai-félszigeten.

Duterte bejelentette azt is: az ASEAN tagországai megegyeztek abban, hogy az év végéig tető alá hozzák azt a magatartási kódexet, amely előírná, hogyan lehet megoldást találni a Dél-Kínai-tenger térségében meglévő területi vitákra, mivel egy ilyen kódex véleményük szerint segítené megtalálni a párbeszédhez vezető utakat.

Kapcsolódó cikkünk: A kínaiaktól félti a Spratly-szigeteket Duterte

Trump meghívta Dutertét a Fehér Házba

Donald Trump amerikai elnök szombaton meghívta Rodrigo Dutertét, a Fülöp-szigetek államfőjét Washingtonba – adta hírül közleményben a Fehér Ház.

A két elnök a tájékoztatás szerint „nagyon barátságos” telefonbeszélgetést folytatott egymással, és főképp Észak-Korea miatti aggodalmaikról váltottak szót. Hogy mikorra szól Duterte meghívása a szövetségesi kapcsolat megvitatására, arra nem tért ki a közlemény.

A két elnök telefonbeszélgetésén szó esett arról is, hogy a „Fülöp-szigetek kormánya nagyon kemény harcot folytat, hogy megszabadítsa az országot a kábítószertől, amely a világ számos országát érintő csapás”.

Rodrigo Duterte tavaly nyári hivatalba lépése óta könyörtelen harcot hirdetett a kábítószeres bűncselekmények akár csak feltételezett elkövetői ellen. Arra biztatta a hatóságokat és a lakosságot is, hogy bátran végezzenek bárkivel, aki szerintük kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható. Emiatt már több ezren haltak meg az országban rendőri akciók során és tisztázatlan gyilkosságokban. Jogvédő szervezetek szerint Duterte emberiesség elleni bűnöket követ el. Az elnök népszerűsége egyébként emiatt jócskán megcsappant.

A hagyományosan az Egyesült Államok szövetségesének számító Fülöp-szigetek elnöke hivatalba lépése óta több olyan nyilatkozatot és diplomáciai lépést is tett, melyekkel arra utalt, hogy országa lazíthat a szoros amerikai szövetségen, és Oroszországhoz és a térségben meghatározó Kínához közeledne.

Kapcsolódó cikkeink:

Ferenc pápa szerint Norvégia lehetne a közvetítő az USA és Észak-Korea között

Ferenc pápa szerint harmadik országnak kellene közvetítenie Észak-Korea és az Egyesült Államok között. A katolikus egyházfő Norvégiát emelte ki lehetséges békítőként.

Ferenc pápa szombaton éjjel egyiptomi látogatásáról hazafelé tartva a pápai repülőgépen nyilatkozott a nemzetközi sajtónak. Mint mondta, túlságosan „felforrósodott” a helyzet Észak-Korea atomprogramja és rakétafejlesztése miatt, és ha atomháború robbanna ki, azt az emberiség jó része nem élné túl.

„Manapság egy kiterjedt háború az emberiségnek nem csupán kis hányadát pusztítaná el, hanem jó részét a kultúrájával együtt. Az emberiség jövőjéről van szó” – figyelmeztetett a pápa. Hozzátette, hogy az ENSZ-nek meg kellene erősíteni a szerepét a világ diplomáciai életében, mert jelenleg a világszervezet elég lanyhán működik.

„Felszólítok és a jövőben is fel fogok szólítani minden vezetőt, hogy a diplomácia útján keressen megoldást a problémákra”

– mondta a katolikus egyházfő.

Pénteken az ENSZ Biztonsági tanácsa az észak-koreai fenyegetésnek szentelt, külügyminiszteri szintű rendkívüli ülést tartott, amelyen az amerikai diplomácia vezetője elnökölt. Rex Tillerson reálisnak mondta a veszélyt, hogy Észak-Korea atomtámadást indít Szöul vagy Tokió ellen, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy függessze fel vagy szállítsa alacsonyabb szintre diplomáciai kapcsolatait Phenjannal. „Az egymást követő atomrobbantásokkal és rakétakísérletekkel Észak-Korea egyre közelebb taszítja Kelet-Ázsiát a szélesebb konfliktus felé” – mondta.

Észak-Korea bojkottálta a tanácskozást, amelyet követően ENSZ-nagykövetének helyettese „szertelen álomnak” minősítette az Egyesült Államok erőfeszítéseit, amelyekkel Washington meg akar szabadulni a kommunista ország atomarzenáljától. Pár órával később a kommunista ország újabb ballisztikus rakétát bocsájtott fel, amely azonban néhány perccel később felrobbant.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Kyodo/AP/ANSA/EFE/Reuters/dpa

Friss hírek