Májusban végleg átpártolhat Putyinhoz a Fülöp-szigetek

Nikolai Patrushev, az orosz Biztonsági Tanács titkára és Vlagyimir Putyin biztonsági tanácsadója felajánlotta a fülöp-szigeteki védelmi erőknek, hogy csatlakozzanak az általuk működtetett hírszerzői adatbázishoz és az elnököt, Rodrigo Dutertét védő speciális erőket is kiképeznék.

A fülöp-szigeteki védelmi miniszter, Delfin Lorenzana elmondta, Oroszország meghívta őket egy megosztásos adatbázisba, mely segítséget nyújt a nemzetközi bűnüldözésben és a terrorizmus elleni harcban, például az iszlamista militánsok és pénzügyi tranzakcióik nyomon követésében.

Patrushev fülöp-szigeteki útja újabb jele annak, hogy Oroszország szívesen hasznot húzna a Rodrigo Duterte által elindított külpolitikai irányváltásból. A Fülöp-szigetek évtizedekig amerikai gyarmat volt és függetlenségük elismerése után is rengeteg amerikai maradt az országban, sőt, jelenleg is érvényes védelmi megállapodást kötöttek az USA-val.

Duterte haragja az Egyesült Államok iránt azóta erősödött fel, mióta a Barack Obama aggályait fejezte ki a kábítószer ellen hirdetett háborújával kapcsolatban, melyben már több ezer ember vesztette életét. Azóta Duterte külpolitikai érdeklődése inkább Oroszország és Kína felé fordult.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Lorenzana elmondása szerint szívesen aláírnának egy védelmi együttműködést Oroszországgal, illetve egyeztettek kábítószer-ellenes közös gyakorlatokról is a parti őrséggel és a rendőrséggel. Az oroszok katonai eszközök eladására is tettek már javaslatot múlt héten – gépfegyverek, drónok, helikopterek és tengeralattjárók is szerepeltek az ajánlati csomagban.

Duterte elnök májusban látogat Moszkvába, ekkor dőlhet el, hogy végleg szövetségest vált-e az ország.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »