Duterte az USA-t rágalmazza, új szövetségeseket akar

Egy újabb rágalomhadjáratban – amely próbára teheti a már egy ideje törékeny amerikai-fülöp-szigeteki szövetséget – Rodrigo Duterte elnök azt nyilatkozta vasárnap, hogy Oroszország és Kína támogatta, amikor az Egyesült Államokról panaszkodott nekik a Laoszban tartott Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) vezetőinek csúcstalálkozóján.

Duterte azt mondta, hogy Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egyetértett vele amikor kikelt az Egyesült Államok ellen. „Találkoztam Medvegyevvel, most felfedem nektek is” – mondta Duterte a beszédében. „Elmondtam neki a jelenlegi helyzetet: az amerikaiak megkeserítik az életemet, nem tisztelnek, szégyentelenek.”

Medvegyev válasza az volt, hogy az amerikaiak már csak ilyenek és az oroszok segíteni fognak nekik. További részleteket nem árult el a fülöp-szigeteki elnök a találkozóról.

Duterte haragja az Egyesült Államok iránt azóta erősödött fel, mióta Barack Obama amerikai elnök aggályait fejezte ki a kábítószer ellen hirdetett háborújával kapcsolatban, melyben már több ezer ember vesztette életét.

Vasárnapi beszédében a filippínó elnök elmondta, hogy Kínánál is kifogást emelt az Egyesült Államokkal való kapcsolatáról. Duterte szerint Kína válasza az volt, hogy a Fülöp-szigeteknek semmi előnye nem származik abból, ha az amerikaiak oldalán áll. Az viszont nem egyértelmű, hogy mely hivatalos kínai tisztviselőt idézte és mikori ez a megjegyzés.

Duterte az utóbbi beszédeiben többször is jelezte, hogy új szövetségeket szeretne kötni Oroszországgal és Kínával, elsősorban a kereskedelem miatt, de azért is, hogy társai legyenek a független politikáért folytatott harcában.

Számos kereskedelmi és diplomáciai forrás megerősítette a Reutersnek, hogy egy fülöp-szigeteki üzleti delegáció kíséri Rodrigo Duterte elnököt Pekingbe október 19-21 között.

Egy másik washingtoni látogatásán Duterte azt nyilatkozta, hogy felül fogja vizsgálni az Egyesült Államokkal korábban kötött kiemelt védelmi megállapodást, mivel szerinte ez az egyezmény jogilag kifogásolható, mert az Egyesült Államok manilai nagykövete és a Fülöp-szigeteki védelmi miniszter írta alá az elnökök helyett.

Tíz évre szóló védelmi megállapodást írt alá 2014. április 28-án az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek: a paktum értelmében az amerikai hadsereg ideiglenesen szárazföldi csapatokat, repülőgépeket és haditengerészeti egységeket állomásoztathat a délkelet-ázsiai ország bizonyos támaszpontjain. Az új védelmi paktum értelmében a támaszpontok a Fülöp-szigetek ellenőrzése alatt maradnak, az amerikai katonák nem állandó jelleggel állomásoznak majd ott, hanem folyamatos rotációban használják azokat a közös kiképzésekre.

A fülöp-szigeteki elnök kijelentéseivel provokálni vagy tesztelni szeretné egy történelmi szövetség határait, amelyet Ash Carter amerikai védelmi miniszter múlt héten csütörtökön „acélosnak” nevezett. Ash Carter kijelentése egy nappal azután jött, hogy Duterte jelezte, a héten kezdődő amerikai-fülöp-szigeteki közös képzés lesz az utolsó.

A Pentagon válasza szerint az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek régóta együtt dolgoznak biztonsági kérdésekben és a múlt heti találkozó Carter és filippínó kollégája között „pozitív” volt. „Mi továbbra is tiszteletben tartjuk a szövetséges kötelezettségvállalásainkat és reméljük, hogy ők is így tesznek. Szorosan együttműködünk a fülöp-szigeteki kormánnyal, hogy minden felmerülő aggályukat elmondhassák” – nyilatkozta a Pentagon szóvivője.

A megállapodás értelmében két C-130 szállító gép és 100 amerikai tartózkodik egy fülöp-szigeteki légi támaszponton szeptember 25-től egy kéthetes képzés keretében.

Az elemzők szerint az amerikai-fülöp-szigeteki védelmi egyezmény részben Kína elrettentésére szolgál, hogy kiterjessze érdekeltségeit a Dél-kínai tengeren. Amennyiben ez az együttműködés a Fülöp-szigetekkel leáll, úgy az USA veszít ázsiai befolyásából, főleg, hogy Thaifölddel is visszafogottabb az együttműködés a 2014-es puccs óta.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »