Észak-Korea Tokió elleni atomtámadásával riogat az amerikai külügyminiszter

Reális a veszély, hogy Észak-Korea atomtámadást indít Szöul vagy Tokió ellen, és ezért “cselekedni kell, mielőtt megteszi” – jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésén.

Tillerson felszólította a nemzetközi közösséget, hogy teljeskörűen tartsa be az Észak-Korea ellen hozott büntetőintézkedéseket, és függessze fel vagy szállítsa le alacsonyabb szintre a diplomáciai kapcsolatait Phenjannal.

“Az egymást követő atomrobbantásokkal és rakétakísérletekkel Észak-Korea egyre közelebb taszítja Északkelet-Ázsiát és a világot az instabilitás és a szélesebb konfliktus felé” – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kijelentette, hogy nyitva áll minden választási lehetőség – beleértve a katonait is – annak érdekében, hogy meghátrálásra kényszerítsék Kim Dzsong Un rendszerét. Azt is mondta ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok “a tárgyalási megoldást részesíti előnyben.

Kínát felszólította, hogy szigetelje el gazdaságilag Észak-Koreát, hogy az lemondjon a nukleáris és rakétakísérletekről. Kínával bonyolódik le az észak-koreai külkereskedelem 90 százaléka, ezért Peking szerepe rendkívül fontos – emlékeztetett.

Hangsúlyozta, hogy eljött az ideje, hogy a nemzetközi közösség visszaszerezze az ellenőrzést a helyzet fölött, és alkalmazzon új stratégiát.

“Az elmúlt húsz év alatt a jó szándékú erőfeszítések kudarcba fulladtak… a stratégiai türelem időszaka véget ért, a várakozás növeli a kockázatot” – jelentette ki. A cselekvés hiánya “katasztrofális lesz” – tette hozzá. Figyelmeztetett, hogy Washington nem fog habozni szankciókat hozni olyan államok ellen, amelyek támogatják Észak-Korea tevékenységét.

António Guterres ENSZ-főtitkár felhívta a figyelmet ara, hogy ebben az évszázadban egyedül Észak-Korea hajtott végre atomrobbantásokat.

“Nyugtalanító a katonai összecsapás veszélye a térségben, ami bekövetkezhet a téves kalkuláció vagy félreértés miatt is” – mondta, és figyelmeztetett: veszélyt jelent a kommunikációs csatornák hiánya Észak-Koreával.

Vang Ji kínai külügyminiszter a felszólalásában sürgette Phenjant, hogy hagyja abba a nukleáris és a ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket, ugyanakkor figyelmeztette az összes érintett felet, hogy “az erőszak alkalmazása nem oldja meg az ellentéteket, hanem csak egy nagyobb katasztrófához vezet”.

“Kína nem fókuszpontja a félsziget gondjainak. A nukleáris kérdés megoldása nem Kína kezében van” – mondta.

Az amerikai rakétaelhárító rendszer Dél-Koreába telepítése szerinte súlyosan aláássa Kína stratégiai biztonságát, és kárt okoz a bizalomban az érintett felek között. Emlékeztetett egy kínai javaslatra, arra, hogy Észak-Korea állítsa le nukleáris és rakétakísérleteit, cserében pedig vessenek véget az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatainak.

Ez szerinte józan és értelmes javaslat, de az Egyesült Államok többször visszautasította.

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta felszólalásában, hogy a harcias retorika a meggondolatlan erőfitogtatással vegyítve olyan helyzethez vezetett, amelyben az egész világ aggódva figyeli, hogy lesz-e háború.

“Erő alkalmazása elfogadhatatlan. Egy rosszul végiggondolt vagy egy félreértett lépés a legijesztőbb és legsajnálatosabb következményekhez vezethet” – szögezte le. Az orosz diplomata elítélte Észak-Korea kísérleteit, de szerinte nem fog felhagyni velük, amíg közvetlen fenyegetést lát. A szankciók rendszere és a nyomásgyakorlás önmagában nem hoz megoldást – mondta.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Albániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát. Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Read More »

Síelő Mikulások lepték el Newry lejtőit

Több mint 230 síelő és snowboardozó Télapó siklott vasárnap a Maine állambeli Newry sípályáján, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Az évente megrendezett esemény tavaly a járvány miatt elmaradt, de idén a Mikulások ismét visszatértek, hogy elindítsák a síszezont.

Read More »

Leave a Reply