Trump bekeményít Észak-Koreával szemben

Az amerikai kormányzat Észak-Koreával szemben a szankciók szigorítására és erőteljesebb diplomáciai erőfeszítésekre készül – jelentette be Donald Trump elnök, amikor szerdán fogadta a Fehér Házban a szenátus mind a száz tagját.

A maga nemében egyedülálló, az amerikai sajtóban különlegesnek minősített találkozón a republikánus és a demokrata párti szenátorok tájékoztatást kaptak az Észak-Koreával kapcsolatos fejleményekről és az amerikai kormányzati tervekről.

A törvényhozókat először Rex Tillerson külügyminiszter, James Mattis védelmi miniszter, valamint katonai és hírszerzési vezetők tájékoztatták, majd fogadta őket Trump elnök. A találkozó után Rex Tillerson, James Mattis és Dan Coats, az Országos Hírszerzési Igazgatóság vezetője közös közleményt adott ki, amelyben leszögezte: “az Egyesült Államok célja a Koreai-félszigeten a stabilitás és az atomfegyverektől mentes övezet megteremtése békés úton”. A közleményben hangsúlyozták, hogy Washington e célok elérése érdekében nyitott a tárgyalásokra, habár készen áll saját és szövetségesei biztonságának megvédésére is.

A három vezető politikus a közleményben aláhúzta: Trump elnök célja, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt “további, szigorodó gazdasági szankciókkal és diplomáciai lépésekkel gyakoroljon nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy felszámolja nukleáris-, és ballisztikusrakéta-programját“.

Kapcsolódó cikkeink:

Nagy szükség van a THAAD-ra

Közben szerdán délután a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán Harry Harris admirális, az Egyesült Államok Csendes-óceáni Főparancsnokságának vezetője védelmébe vette a teljes THAAD rakétavédelmi rendszer szerdán megkezdett dél-koreai telepítését.

Az admirális szerint a rakétavédelmi rendszerrel “észhez téríteni és nem térdre kényszeríteni” szeretnék az észak-koreai vezetőket. Harris kifejtette azt is: nem osztja a törvényhozók bizakodását, hogy Észak-Korea nem támadja meg Dél-Koreát, Japánt vagy az Egyesült Államokat. Hangsúlyozta, hogy éppen ezért szükség lenne az amerikai rakétavédelmi rendszer megerősítésére is, elsősorban Hawaii szigetén.

Kína: a háború egyszázalékos valószínűségét sem fogjuk eltűrni

Minden körülmények között meg kell akadályozni egy háborút a Koreai-félszigeten, ami súlyos és beláthatatlan következményekkel járna – figyelmeztetett Vang Ji kínai külügyminiszter német kollégájával, Sigmar Gabriellel való szerdai tanácskozását követően Berlinben.

A háború “egyszázalékos valószínűségét sem fogjuk eltűrni” – jelentette ki a kínai külügyi tárca vezetője. Észak-Korea nem a Közel-Kelet, és ha valóban háború törne ki a Koreai-félszigeten, akkor súlyos és beláthatatlan következményekre kellene számítani. Ezért Kína érdekben áll az, hogy gátat vessen a háborús kockázatoknak – tette hozzá.

A konfliktus rendezésének felelőssége azonban elsősorban az Egyesült Államokat és Észak-Koreát terheli. “Észak-Korea szuverén állam, ezért Phenjannak saját magának kell döntenie nukleáris tevékenységének folytatásáról, vagy felfüggesztéséről, Kína ebbe nem szólhat bele” – mutatott rá Vang Ji.

“Észak-Korea ugyanakkor folyton azt állítja, hogy az atomfegyverek kifejlesztése az amerikai katonai fenyegetésre vezethető vissza. Ezért valóban a konfliktus szereplőin, Phenjanon és Washingtonon múlik minden, nekik kell leülniük a tárgyalóasztalhoz és párbeszédet folytatniuk erről” – vélekedett Vang Ji, aki szerint Kína közvetítőként léphet fel a felek között.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply