A drogháború miatt hazájában is csökken Duterte népszerűsége

Rodrigo Duterte megígérte, hogy leszámol a drogkereskedelemmel a Fülöp-szigeteken, ezt pedig totális háborúval igyekszik elérni, aminek egyre több ártatlan ember esik áldozatul – politikai elemzők szerint ez lehet a legfőbb oka népszerűsége csökkenésének.

A legújabb közvéleménykutatások szerint csökkent a Fülöp-szigetek elnökébe vetett bizalom az elmúlt három hónapban. A megkérdezett 1200 filippínó közül 76% válaszolta azt, hogy megbízik a vezetőjében – ez a szám 7 pontos visszaesés a 2016 decemberében mért adatokhoz képest. Duterte első negyedévi teljesítményének értékelése is csökkent a korábban mért 83%-ról 78%-ra – derül ki a Pulse Asia felméréseiből.

A legnagyobb népszerűség-csökkenés Luzon legnagyobb szigetén és a fővárosban, Manilában tapasztalható, valamint a szegényebb válaszadók körében – mondta Ana Maria Tabunda a cég kutatási igazgatója.

Azok a szavazók viszont, akik jobb módban élnek, általában pozitívabban értékelték az elnök teljesítményét, és a belé fektetett bizalom is nagyobb a részükről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A felmérésben résztvevőktől nem kérték, hogy indokolják meg válaszukat. Az interjúk március 15-20 között zajlottak, éppen egy héttel azután, hogy a rendőrség egy véres kábítószer-ellenes rajtaütést kezdett meg a nyomornegyedben.

A közvéleménykutatásra nagy mértékben hatással voltak azok a szociális, politikai és gazdasági fejlemények, amik az év első negyedében végbementek, különösen a drogháború következtében elszaporodott gyilkosságok – mondta Earl Parreno az Institute of Political and Electoral Reform elemzője.

„A legtöbb gyilkosság a szegényebb közösségek körében történik, ezért ők nyilvánvalóan nem örülnek az elnök drogháborújának, mert félnek, hogy valaki hozzájuk közel álló lesz a gyilkosságok áldozata, amik után még bírósági eljárás sincs” – nyilatkozta Parreno.

„Hasonló logikából kiindulva következik, hogy a gazdagabb környéken élő, jómódú emberektől pozitív visszajelzéseket kap az elnök, mert ők nagyobb biztonságban érzik magukat.”

A következő negyedévi felméréseket valószínűleg döntően befolyásolják majd a politikai események, mint például a várható kormányátalakítás és gazdasági fejlemények, mint a munkahelyek vagy a fogyasztói árak kérdése.

Több mint 8000 embert gyilkoltak meg mióta Rodrigo Duterte hatalmon van, a rendőrség az esetek feléért vállalja a felelősséget önvédelemre hivatkozva a kábítószer-ellenes műveletek során.

A kormány visszautasítja a jogi csoportok vádjait, miszerint a rendőrségnek közvetlen köze van több ezer rejtélyes halálesethez.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »