Alakul a katonai megállapodás Oroszország és a Fülöp-szigetek között

Az orosz állami hírcsatorna, az RT szerint az orosz miniszterelnök, Medvegyev már aláírta azt a dokumentumot, mely Oroszország és a Fülöp-szigetek közötti védelmi együttműködésről szól.

A riport szerint Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök még hivatalos decemberi látogatása előtt Oroszországba küldi külügyminiszterét és védelmi miniszterét is, valamint készen áll arra, hogy szorosabban együttműködjön Moszkvával és Pekinggel.

  • Háttér
A Fülöp-szigetek közel ötven éven keresztül amerikai gyarmat volt és később is szoros volt a kötődés a két ország között – ma is körülbelül 220 ezer amerikai, nagyrészben veterán katona lakik a Fülöp-szigeteken.
Az ország 2014-ben tíz évre szóló védelmi megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal: a paktum értelmében az amerikai hadsereg ideiglenesen szárazföldi csapatokat, repülőgépeket és haditengerészeti egységeket állomásoztathat a délkelet-ázsiai ország bizonyos támaszpontjain.

Duterte már korábban is jelezte, hogy nem feltétlenül igényli az amerikai katonákat országában, de mindeddig konkrét lépéseket nem tett a szövetségesi megállapodások megváltoztatása érdekében. A mostani döntést, azaz az Oroszországhoz történő tényleges közeledést az válthatta ki, hogy az USA leállított egy fegyverszállítási szerződést.

„Az USA úgy döntött, hogy törli a fegyverszállításokat. Én pedig azt mondtam, van egy barátom, akinek sok van.” – mondta Duterte az RT-nek adott interjújában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek