A Deutsche Bank költségcsökkentő programja egyelőre sikeres

A Deutsche Bank a vártnál nagyobb profitot ért el a március végével zárult első negyedévben – derül ki a német pénzintézet csütörtökön közzétett adataiból.

A legnagyobb német kereskedelmi bank az elemzői várakozásokban jelzett 487 millió eurónál magasabb, 575 millió euró profitot ért el az idei üzleti év első negyedévében, ezzel jelentősen felülmúlta a tavalyi év azonos időszakában elért 236 millió euró nyereséget. A kedvező eredmények döntően a bank költségcsökkentő programjának köszönhetőek.

Korábban írtuk: Kirúgja brókerei egy részét a Deutsche Bank

Az első negyedéves bevétel azonban éves összehasonlításban 9 százalékkal kevesebb, 7,3 milliárd euró lett, amit a vállalat részben a csökkenő hitelkamatokkal indokolt.

A bank 2018-ig 9000 munkahely megszüntetését tervezi, ebből 4000-et Németországban. A Deutsche Banknak jelenleg 99 700 munkavállalója van, ebből 44 600 Németországban dolgozik.

A bank egyebek között azért kényszerül költségcsökkentő intézkedésekre, mert jelentős bírságot kell fizetnie. A bankkal szemben az volt a vád, hogy a piacokat bedöntő jelzálog-fedezetű értékpapírok forgalmazása során a DB – más pénzintézetek mellett – alacsonyabbnak állította be azok tényleges, valójában azonban nagyon magas kockázatát.

A Deutsche Banknak az amerikai igazságügyi minisztériummal létrejött egyezsége alapján végül a 7,2 milliárd dollárból 3,1 milliárd dollár bírságot készpénzben kell kifizetnie. További 4,1 milliárd dollár a károsult fogyasztók kártérítésére megy el a következő öt évben.

Kapcsolódó cikkünk: Jól időzítette tőkeemelését a Deutsche Bank

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »