A Deutsche Bank költségcsökkentő programja egyelőre sikeres

A Deutsche Bank a vártnál nagyobb profitot ért el a március végével zárult első negyedévben – derül ki a német pénzintézet csütörtökön közzétett adataiból.

A legnagyobb német kereskedelmi bank az elemzői várakozásokban jelzett 487 millió eurónál magasabb, 575 millió euró profitot ért el az idei üzleti év első negyedévében, ezzel jelentősen felülmúlta a tavalyi év azonos időszakában elért 236 millió euró nyereséget. A kedvező eredmények döntően a bank költségcsökkentő programjának köszönhetőek.

Korábban írtuk: Kirúgja brókerei egy részét a Deutsche Bank

Az első negyedéves bevétel azonban éves összehasonlításban 9 százalékkal kevesebb, 7,3 milliárd euró lett, amit a vállalat részben a csökkenő hitelkamatokkal indokolt.

A bank 2018-ig 9000 munkahely megszüntetését tervezi, ebből 4000-et Németországban. A Deutsche Banknak jelenleg 99 700 munkavállalója van, ebből 44 600 Németországban dolgozik.

A bank egyebek között azért kényszerül költségcsökkentő intézkedésekre, mert jelentős bírságot kell fizetnie. A bankkal szemben az volt a vád, hogy a piacokat bedöntő jelzálog-fedezetű értékpapírok forgalmazása során a DB – más pénzintézetek mellett – alacsonyabbnak állította be azok tényleges, valójában azonban nagyon magas kockázatát.

A Deutsche Banknak az amerikai igazságügyi minisztériummal létrejött egyezsége alapján végül a 7,2 milliárd dollárból 3,1 milliárd dollár bírságot készpénzben kell kifizetnie. További 4,1 milliárd dollár a károsult fogyasztók kártérítésére megy el a következő öt évben.

Kapcsolódó cikkünk: Jól időzítette tőkeemelését a Deutsche Bank

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply