Skócia nem hagyja magát, London nem diktálhat

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint kizárólag Skóciát illeti meg az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról szóló döntés joga.

Sturgeon a skót kabinet keddi ülése után tett nyilatkozatában felszólította a brit kormányt, hogy ne próbálja meg útját állni a referendumnak. A skót kormányfő szerint ebben a kérdésben nincs helye a Downing Street diktátumának, és London nem kötheti feltételekhez a népszavazás kiírásának engedélyezését.

A skót kormányfő előző nap jelentette be, hogy a jövő héten felhatalmazást kér a skót parlamenttől az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére. Nicola Sturgeon szerint 2018 ősze lehet a referendum legkorábbi időpontja, mivel a jelenleg tudható menetrend alapján addigra egyértelművé válhat, hogy a brit kormány milyen egyezséget érhet el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon.

Sturgeon szerint ugyanakkor ha a skót parlament megszavazza az új népszavazást, azt legkésőbb 2019 tavaszáig mindenképpen meg kellene tartani, mivel addigra várható az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból.

Nicola Sturgeon keddi nyilatkozatában hangsúlyozta: az általa vezetett skót kormánypártot, a Skót Nemzeti Pártot (SNP) egyértelmű választási program alapján választották meg. Ebben a programban az állt, hogy a skót kormány jogot formál az újabb függetlenségi népszavazás meghirdetésére, ha a skót függetlenségről rendezett előző, 2014-es népszavazás időszakához képest jelentősen és érdemben megváltoznak a körülmények, például ha Skóciát akarata ellenére ki akarják léptetni az EU-ból.

A 2014-ben tartott függetlenségi népszavazáson a skót választók 55 százaléka az elszakadás ellen, a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson 62 százalékuk viszont a bennmaradásra voksolt. Országos átlagban a brit választók szűk, 51,9 százalékos többsége arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Keddi nyilatkozatában Nicola Sturgeon megjegyezte, hogy Theresa May brit miniszterelnököt „senki nem választotta meg” jelenlegi tisztségére. A skót kormányfő ezzel arra utalt, hogy May a kormányzó brit Konzervatív Párt belső választási procedúrájának eredményeként került a kormány élére, miután elődje, David Cameron az EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazás után nem sokkal lemondott.

Theresa May a londoni parlament alsóházának keddi vitanapján azonban Nicola Sturgeon kijelentéseire válaszolva – egyben utalva a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló, várhatóan néhány héten belül megkezdődő tárgyalásokra is – azt mondta: nem most van itt az ideje a politikai játszmáknak és bizonytalanság keltésének. May szerint a feladat most éppen az ország egységbe terelése, és a brit választók népszavazási döntésének tiszteletben tartása. A brit kormányfő szerint a skót miniszterelnök „olyan alkotmányos játszmába kezdett, amelynek tétje az Egyesült Királyság jövője”.

Theresa May hozzátette: a felmérések alapján a skót választók többsége nem is akar újabb népszavazást a függetlenségről, mivel tudják, hogy Skócia számára a legfontosabb egységes piac az Egyesült Királyság egységes belső piaca.

Nicola Sturgeon az újabb népszavazási kezdeményezést bejelentő előző napi nyilatkozatában hangsúlyozta: Skóciának meg kell adni a választási lehetőséget a kemény Brexit és a függetlenség között. A skót kormányfő a kemény Brexit kifejezéssel arra utalt, hogy a brit kormány nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról is ki akar vonulni.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »