Vádat emeltek Fillon ellen, de még nem adja fel

Vádat emeltek hétfőn Francois Fillon, a másfél hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje ellen a felesége és a gyerekei feltételezett fiktív parlamenti alkalmazása miatt indított eljárás keretében – értesültek a francia hírcsatornák.

A jobboldali politikus ellen közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás és vagyonbevallás elmulasztása a gyanú. Francois Fillon ügyvédje, Antonin Levy megerősítette az AFP francia hírügynökségnek, hogy a vádemelés kedden megtörtént.

Fillont eredetileg szerdára idézték be a vizsgálóbírók, de a meghallgatást előrehozták, hogy az nyugodt körülmények között folyjon le – mondta az ügyvéd. A 63 éves elnökjelölt korábban jelezte, hogy nem lép vissza, akkor sem, ha megindul ellene az eljárás.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus lap egyik korábbi cikke alapján indított eljárást az elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. A gyanú szerint a családtagok csaknem egymillió eurót vettek fel a parlamentben, de feltételezhetően nem végeztek munkát.

Penelope Fillon, akit a közvélemény eddig a politikus háztartásbeli, visszahúzódó feleségeként ismert, 1986 és 2013 között papíron felváltva férje, majd annak utódjának volt az asszisztense a nemzetgyűlésben, amiért nettó 680 380 eurót, havi átlagban nettó 3600 eurót kapott. Penelope Fillont március 28-ra idézték be a vizsgálóbírók.

Fillon két gyerekét a szenátusban alkalmazta asszisztensként 2005 és 2007 között. Lánya papíron 2005 októbere és 2006 decembere között dolgozott az apja mellett. Marie Fillon ezen időszakban 46 ezer eurót keresett, amiből közel 33 ezer eurót átutalt szülei közös bankszámlájára. Charles Fillon – aki a nővére utóda lett 2007 januárja és júniusa között havi bruttó 4846 eurós fizetésért – a nettó keresete harminc százalékát utalta át a szülőknek.

A nemzetgyűlés etikai felelőse közben vizsgálatot indított egy hétvégi lapértesülés nyomán, amely szerint Francois Fillon egy ismeretlen mecénásától luxusöltönyöket kapott ajándékba.

A Le Journal du Dimanche (JDD) című hetilap vasárnap azt írta, hogy egy ismeretlen mecénás február 20-án 13 ezer euró értékben vásárolt Fillonnak két luxusöltönyt. A lap szerint a mecénás csekkel fizette ki a két öltönyt, de korábban ugyanennél a luxusmárkánál, az Arnysnál, 35 ezer euró készpénzt hagyott Fillon ajándékaiért. Az elmúlt öt évben 48 ezer euróért vásárolt az ismeretlen barát személyre szabott ajándékokat a márkánál a konzervatív politikusnak.

A nemzetgyűlési képviselőknek minden 150 euró érték feletti adományt és ajándékot be kell jelenteniük az alsóház etikai felelősének, az öltönyökkel kapcsolatban Fillon ezt nem tette meg. Francois Fillon, aki rendíthetetlenül folytatja a kampányát, hétfőn azt mondta, hogy hajtóvadászat áldozata lett.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »