A kubai elnök is nekiment Trumpnak

Élesen bírálta Donald Trump terveit helyi idő szerint vasárnap Raúl Castro kubai elnök, aki először foglalt állást e témáról az új amerikai elnök hivatalba lépése óta.

Trump eddig nyilvánosságra hozott kereskedelmi terveit Castro „szélsőségesnek és egoistának”, a mexikói határon építendő fal ötletét pedig „irracionálisnak” nevezte. Az államfő baloldali latin-amerikai vezetők találkozóján szólalt fel Venezuelában, beszédét élőben közvetítette a kubai állami televízió.

Castro szerint a tervezett fal nem csak a mexikóiak, hanem minden latin-amerikai ellen irányul, de irracionális ötlet, mert a migrációt az igazságtalan nemzetközi gazdasági rendből fakadó egyenlőtlenség és szegénység okozza.

„A szegénységet, a katasztrófákat és a migránsokat nem lehet falakkal feltartóztatni, csakis megértéssel és békével” – érvelt a kubai elnök.

Trump az elnökválasztási kampány során többször hangoztatta: az nagyon is rendben van, hogy állítsuk helyre a diplomáciai kapcsolatokat Kubával, ám „Obamának jobb megállapodást kellett volna kidolgoznia”. Később megerősítette szavait és igyekezett megnyugtatni a Floridában élő kubai-amerikai szavazókat, hogy ellenzi Castro és testvére „munkásságát”.

A Fehér Ház a múlt héten közölte: folyik a Kubával kapcsolatos politika „teljes felülvizsgálata”.

Kapcsolódó cikkeink:

Barack Obama 2014-ben állapodott meg Castróval a két ország viszonyának normalizálásáról, miután az Egyesült Államok több mint öt évtizeden át teljes elszigeteléssel akarta elérni, hogy változás történjen a karibi szigetországban. Azóta az Egyesült Államok és Kuba újra felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot, és több téren is együttműködési megállapodásokat írtak már alá. Trump még korábban azt mondta: az egész közeledést megtorpedózza, ha nem sikerül „jobb alkut” kötni, de részleteket nem közölt.

Barack Obama elnöki rendeletekkel lazított a Kubát sújtó szankciók rendszerén, de a büntetőintézkedéseket csak a kongresszus törölheti el, melynek jelenleg mindkét házában a republikánusok vannak többségben.

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »