Trump megígérte: érvényteleníti a megállapodást Kubával

Donald Trump megválasztott amerikai elnök állítása szerint mindenképpen betartja kampányígéretét és véget vet a 2014-ben Obama elnök által tető alá hozott egyezségnek Kubával, hacsak Havanna nem ajánl fel egy kedvezőbb megoldást.

„Amennyiben Kuba nem hajlandó egy, a kubai, kubai-amerikai embereknek és magának az Egyesült Államoknak jobb feltételeket ajánlani, felmondom a megállapodást” – írta Trump hétfőn a Twitteren.

Néhány kubai aggódik, hogy az új amerikai elnök leállítja a két ország közti kereskedelmet és utazást, mely az elmúlt két évben kezdett kialakulni Obama történelminek számító döntése után, amely arra szolgált, hogy véget vessen a több évtizedes ellenségeskedésnek. Obama odáig ment, hogy nagykövetséget nyitott Havannában.

Hétfőn újraindult a rendszeres légi forgalom az Egyesült Államok és Kuba között. A menetrendszerű járatok újraindítására több mint ötven évi szünet és véletlen egybeesés folytán három nappal Fidel Castrónak, a kubai forradalom vezetőjének halála után kerül sor.

Trump az elnökválasztási kampány során többször hangoztatta: az nagyon is rendben van, hogy állítsuk helyre a diplomáciai kapcsolatokat Kubával, ám „Obamának jobb megállapodást kellett volna kidolgoznia”. Később megerősítette szavait és igyekezett megnyugtatni a Floridában élő kubai-amerikai szavazókat, hogy ellenzi Castro és testvére „munkásságát”.

Szombaton Trump a Fidel Castro halálhíre után kiadott közleményében a következőképpen fogalmazott: „Jóllehet, a Fidel Castro okozta tragédiákat, haláleseteket és fájdalmat nem lehet semmissé tenni, de kormányzatunk mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a kubai nép végre megkezdhesse utazását a felvirágzás és a szabadság felé. Miközben Kuba totalitárius sziget marad, abban reménykedem, hogy a mai nap egyúttal jelzi az elmozdulást a túlságosan hosszú ideig tartó rémségektől egy olyan jövő felé, amikor a csodálatos kubai nép végre abban a szabadságban élhet, amelyet olyannyira megérdemelt”.

Kuba mindig is hevesen ellenállt az USA azon törekvéseinek, hogy beleszóljon az ország politikájába. A kubai kormány egyelőre nem kommentálta Trump ígéreteit – várják, hogy vajon az újdonsült elnök tettekre váltja-e elhangzott szavait.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »