Kuba tovább közeledne az USA-hoz, de nem enged függetlenségéből

Kuba kész folytatni a tárgyalásokat a Donald Trump vezette új amerikai kormánnyal – jelentette ki Raúl Castro kubai elnök, aki egyben arra figyelmeztetett, hogy a karibi szigetország semmit sem enged szuverenitásából.

Castro a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) helyi idő szerint szerdán, a Dominikai Köztársaságban tartott csúcstalálkozóján beszélt erről. Megemlítette Donald Trump bevándorlás- és kereskedelempolitikáját, illetve szólt az előző amerikai elnök, Barack Obama által kezdeményezett enyhülésről Kuba és az Egyesült Államok között. Ezt a folyamatot Donald Trump megválasztott elnök a kampányában elmondottak szerint fenntartásokkal kezeli.

Castro hangoztatta: „Kuba és az Egyesült Államok civilizált módon együttműködhet és egymás mellett élhet”. A szigetország kész folytatni a kapcsolatok normalizálását Washingtonnal, de Havanna nem fog engedményeket tenni függetlensége és szuverenitása kárára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A csúcstalálkozón a vezetők eltértek korábban előkészített beszédüktől azt követően, hogy Donald Trump szerdán aláírta azt a két rendeletet, amely a bevándorlásról és az amerikai határok védelméről – köztük a Mexikóval közös, déli határon építendő falról – szól.

Salvador Sánchez salvadori elnök azt mondta: országa lépéseket tesz, míg más vezetők ígéretet tettek arra, hogy elutasítják a bevándorlás kriminalizálását, megvédik a migránsok jogait.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »