Felgyorsítják a német aranytartalék hazaszállítását

A német központi bank az eredetileg tervezett 2020-as dátum helyett már idén haza szeretné szállítani eddig külföldön tárolt aranykészleteit – a döntés okát nem közölte a jegybank, de lehet némi köze az eurózóna jelenleg bizonytalan jövőjéhez.

A második világháború után, a hidegháború idején Moszkva földrajzi közelsége miatt Németország aranykészletének 98 százaléka külföldi országokban volt tárolva, így Párizsban, New Yorkban és Londonban is helyeztek el a német aranytartalékból. Az akkor összesen 3378 tonnás aranykészlet Németország gazdasági felemelkedését és stabilitását jelképezte a következő évtizedekben.

A hidegháború lezárultával aztán Németország lassan elkezdte hazaszállítani aranykészleteit, a legnagyobb ilyen szállítmány 200-ben érkezett Londonból, akkor 931 tonnányi aranyat szállítottak haza, most pedig egy 300 tonnás csomag érkezik New Yorkból és egy 374 tonnás Párizsból.

A mostani lépésben azonban nem is igazán a mennyiségek az érdekesek, hanem az időzítés – eredetileg ugyanis csak 2020-ban került volna sor a készletek áthelyezésére. Ezen változtatot most a jegybank, közleményük szerint 2017 végéig szeretnék lebonyolítani a szállítást.

A lehetséges okok között nem lehet nem számításba venni az eurózóna utóbbi években jellemző gondjait, a sorozatos görög mentőcsomagokat, az olasz bankrendszer problémáit, az EKB folyamatos kötvényvásárlásait a piaci bizalom fenntartása érdekében. Ehhez hozzáadódik a politikai-gazdasági bizonytalanság, a britek kilépése az unióból, Donald Trump esetleges protekcionista intézkedései, a tavaszi francia választások és az őszi német választások, ahol már nem is olyan egyértelmű Angela Merkel újabb győzelme.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mindezen tényezőket figyelembe véve nem is olyan elképzelhetetlen, hogy Németországnak azért kell gyorsabban az aranytartalék, mert már egy olyan vészforgatókönyvre készülnek fel, amelynek végén az euró helyett újra német márkával fizetnének az országban.

Az idei készletátrendezési folyamat végére a Bundesbank aranykészletének a fele lesz Frankfurtban, 1236 tonnát tartanak New Yorkban, 432 tonnát pedig Londonban – további átrendezés jelenleg nincs tervbe véve.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: fontos támaszt tesztel ma a DAX

A csütörtöki kereskedés az európai piacokon a befektetői hangulat kisebb javulását hozta, de a német határidős index (DE30) még mindig az 50 napos exponenciális mozgóátlag (kék görbe) és a 15 700 pontos lélektani szint által meghatározott tartományon belül forog.

Read More »

Az EP aggódik a 2024-es magyar soros elnökség miatt

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el, amelyben a képviselők elítélték, hogy Magyarországon szándékos erőfeszítéseket tesznek az uniós értékek szisztematikus aláásására, ez pedig aggodalomra ad okot, mert jövőre Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Read More »