6,5 milliárd eurós állami tőkeinjekció a Monte dei Paschinak

Az olasz kormány 6,5 milliárd eurót készül arra fordítani, hogy megmentsék az ország harmadik legnagyobb hitelezőjét, a Monte dei Paschit. Ez az összeg jóval nagyobb az eredetileg tervezett állami segítségnél. Az állami tőkeinjekción felül a további 2,3 milliárd euró az intézményi befektetők tulajdonában lévő alárendelt kötvények részvényekre konvertálásából származna majd.

A magasabb összegű állami mentőcsomag annak a ténynek köszönhető, hogy az Európai Központi Bank felülvizsgálta a bank tőkeigényét, melyet így 8,8 milliárd euróban állapítottak meg a korábbi 5 milliós becslés helyett.

Az állami mentőcsomagra váró Monte dei Paschi bank részvényeivel továbbra sem lehet kereskedni. A súlyosan eladósodott pénzintézet pénteken kért állami segítséget, miután kudarcba fulladtak azon erőfeszítései, hogy a pénzpiacokon, magánforrásokból szerezze meg a feltőkésítéshez szükséges forrásokat. A Monte dei Paschi részvényeivel való kereskedést pénteken függesztették fel, és ez mindaddig úgy is marad, amíg az olasz kormány bankmentő csomagjának minden részletét kidolgozzák.

Német támadás a bankmentés ellen

Megijesztette a befektetőket, hogy a német pénzügyminisztérium szerdán aggodalmát fejezte ki a Monte dei Paschi megmentését célzó olasz tervek miatt. „Az Európai Központi Banknak és az Európai Bizottságnak ellenőriznie kell és meg kell bizonyosodnia arról, hogy Róma betartja az európai szabályokat” – fogalmazott a minisztérium szóvivője, emlékeztetve arra is egyebek között, hogy ilyen esetekben elsőként a bank tulajdonosainak és hitelezőinek kell elszenvedniük veszteségeket, az állam pénzét nem lehet veszteségek fedezésére felhasználni.

Carlo Calenda olasz gazdasági miniszter azonban megvédte a kormány döntését: azzal érvelt, hogy hazája egyetlen banknak adott mentőövet, miközben az Európai Unió egy teljes bankrendszerért lépett közbe. „Mi, olaszok tartottuk magunkat leginkább az EU szabályzatához” – mondta Calenda. A miniszter ígéretet tett arra is, hogy a Monte dei Paschi megmentése nem érinti az olasz adósságot, függetlenül attól, hogy az állam a pénzintézet részvényeinek 70 százalékát vásárolta fel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »