A francia lakosság kétharmada szerint Fillonnak vissza kellene lépnie

A francia lakosság 70 százaléka, azon belül a jobboldali szavazók 36 százaléka szerint a tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltjének, Francois Fillonnak vissza kellene lépnie a jelöltségtől feleségének állítólagos parlamenti fiktív állásai miatt – derül ki az Odoxa közvélemény-kutató intézet felmérésből, amelyet a France Info hírrádió ismertetett pénteken.

A több mint két héttel ezelőtt kirobbant és azóta a francia médiában vezető hírként szereplő botrány nyomán egyre többen gondolják azt, hogy Francois Fillonnak vissza kellene lépnie az elnökjelöltségtől. Egy hete a megkérdezetteknek még csak 61, a jobboldali tábornak pedig 31 százaléka vélekedett így.

A friss, február 8-án és 9-én 1001 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 29 százaléka szerint a jelöltnek a családjára vetülő gyanú ellenére sem lenne szabad visszalépnie.

A Le Monde című napilap értesülése szerint Fillon egy héttel ezelőtt már hajszálnyira volt a visszalépéstől. Ő és pártja a korábbi riválisával folytatott egyeztetések után döntött arról, hogy Fillon versenyben marad.

A volt államfő, “Nicolas Sarkozy azért támogatott, mert látta, hogy nincs más megoldás, Alain Juppé (volt kormányfő, Bordeaux polgármestere) pedig egyértelmű volt: neki már nincs kedve az egészhez” – idézte a lap Fillont, jóllehet a jobboldali képviselők egy része még a hét elején is a visszaléptetést tartotta kívánatosnak.

A megkérdezettek 79 százaléka egyébként nem találta meggyőzőnek Francois Fillon érvelését és bocsánatkérését a hétfői sajtótájékoztatóján.

A jobboldali elnökjelölt egy, a francia hírtelevíziók által élőben közvetített és 2 millió néző által követett sajtótájékoztatón “elnézést kért a hibáért”, hogy a feleségét és két gyerekét parlamenti asszisztensekként alkalmazta, “jogosnak” nevezte az azzal kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor “legálisnak és “átláthatónak” nevezte az állásokat. A francia sajtó azonban úgy véli, továbbra sincs nyoma annak, hogy a felvett közel egymillió euróért cserébe a családtagok ténylegesen dolgoztak Fillon mellett.

  • Előzmények
Az ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított előzetes eljárást közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával, külön-külön kihallgatta a Fillon házaspár tagjait, akik nem tudták bemutatni Penelope Fillon munkaszerződéseit, ezért az állítólagos fiktív állásokat vizsgáló nyomozók a francia nemzetgyűlésben is házkutatást tartottak. Bővebben

Fillon a botrány miatt a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, s a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítik. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, s az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek