Irak azt kéri Trumptól, hogy vegye le a tiltólistáról

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök arra kérte Donald Trump amerikai elnököt telefonbeszélgetésük alkalmával, hogy vegye ki országát a nemrég beutazási tilalom alá vont országok közül – közölte pénteken a kormányfő hivatala.

Az amerikai elnök január 27-én azonnali hatállyal 90 napra megtiltotta hét, muzulmán többségű ország – Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen – állampolgárainak a beutazást, határozatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra befagyasztotta a teljes amerikai menekültbefogadási programot.

A terrorizmus veszélyére hivatkozó rendelet bírálatok özönét váltotta ki az érintett muzulmán országok és a nyugati szövetségesek részéről is, amerikai jogvédő csoportok pedig tömegesen igyekeztek jogsegélyt nyújtani a szerintük alkotmányellenes tilalom miatt feltartóztatott beutazóknak. A rendelet végrehajtását egy szövetségi bíró múlt pénteken felfüggesztette, a fellebbviteli bíróság pedig csütörtökön elutasította az ez ellen benyújtott kormányzati fellebbezést.

Az iraki miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a telefonbeszélgetésben Trump „hangsúlyozta a koordináció fontosságát annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megoldást találjanak erre a problémára”, de további részleteket nem közöltek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek