Abe tovább győzködi Trumpot a TPP fontosságáról

Abe Sindzó japán miniszterelnök reméli, hogy Donald Trump amerikai elnök megérti a szabad kereskedelem értékét, ezért folyamatosan azon lesz, hogy nyélbe üssenek egy multinacionális kereskedelmi egyezséget, amit a Trump-adminisztráció élből elutasított.

„Úgy vélem, Trump elnök úr előbb-utóbb meg fogja érteni, milyen fontos a szabad és tisztességes kereskedelem, ezért szeretném folytatni a meggyőzését a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény (TPP) stratégiai és gazdasági jelentőségéről” – mondta Abe hétfőn a parlament alsóházának ülésén.

A japán miniszterelnök megismételte azon reményét, hogy szeretné megerősíteni az amerikai-japán biztonsági szövetséget, amelynek alapja a kölcsönös bizalom Trumppal. „Mikor legutóbb találkoztam vele, egy megbízható vezetőnek ismertem meg. Ez a meggyőződésem máig nem változott” – mondta Abe. A japán kormányfő Trump novemberi megválasztása után New Yorkban találkozott az újdonsült elnökkel.

Abe hozzátette: Tokió el akarja magyarázni, hogy a japán vállalatok hogyan járultak hozzá az amerikai gazdasághoz. Ezzel próbálnak védekezni a hatalmas importvám ellen, melyet Trump hetek óta emleget. Az amerikai elnök név szerint a Toyotát fenyegette meg, nehogy a cég Mexikóban nyisson új gyárat. A japán kormány egyébként megvédte a Toyotát, mondván a cég „fontos vállalati polgár” az Egyesült Államokban, mivel rengeteg amerikait foglalkoztatnak. Erről bővebben ITT OLVASHATNAK.

Yoshihide Suga, a japán kabinet főtitkára külön kiemelte, hogy Tokió szigorúan figyelemmel fogja kísérni, hogy az új amerikai adminisztráció politikája milyen hatással lesz a japán vállalatokra, valamint közölte: reméli, hogy sikerül elmélyíteni a gazdasági kapcsolatokat a két ország között.

Trump közvetlenül pénteki beiktatása után közölte, hogy az új amerikai kormányzat szándékai szerint megkezdi kivonulását a TPP kereskedelmi megállapodás tárgyalásaiból, mely munkahelyteremtési stratégiájának részét képezi. Bővebben

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »