Már csak az USA-nak kell ratifikálnia a TPP-t, hogy az életbe lépjen

A japán parlament ratifikálta a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetet megteremtő nemzetközi megállapodást pénteken.

A Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevet viselő egyezmény alapján létrejövő övezet 12 ország 800 millió lakosát és a világgazdaság 40 százalékát foglalja magában, a világkereskedelemben való részesedése pedig 25,9 százalékra rúg.

TPP jövője azonban kérdésessé vált, amikor Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztást, mivel többször is hangoztatta kampánya során, hogy mihamarabb felmondja a megállapodást. A megválasztott elnök inkább kétoldalú megállapodásokat kötne a TPP helyett.

Hét évig tartó tárgyalások után Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Japán, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Peru, Szingapúr, az Egyesült Államok és Vietnám képviselői 2016. február 4-én Aucklandben írták alá a szabadkereskedelmi övezet megteremtését célul kitűző megállapodást.

Életbe lépésének az a feltétele, hogy minden ország ratifikálja, vagy két évvel az aláírás után emelje be hazai jogrendjébe legalább annyi ország, amelyek az aláírók együttes hazai össztermékének (GDP) 85 százalékát állítja elő. Utóbbi feltétel azt jelenti, hogy az Egyesült Államok és Japán nélkül nem jöhet létre a szabadkereskedelmi övezet, ugyanis a 12 ország együttes GDP-jének 60 százalékát az amerikai, közel 20 százalékát pedig a japán gazdaság állítja elő.

Abe Sindzó japán miniszterelnök kereskedelmi politikájának sarkalatos pontja a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezet létrehozása, azt Barack Obama leköszönő amerikai elnök is fontosnak tartja.

Amennyiben nem lép életbe a megállapodás, várhatóan felértékelődik Kína szerepe a csendes-óceáni térség kereskedelmének alakításában. Előtérbe kerülhet egy másik kirajzolódó blokk, a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP). Ez a kereskedelmi partnerség alapvetően az ázsiai országokat, köztük Kínát, Japánt, Indiát, Dél-Koreát, valamint Ausztráliát tömörítené, az Egyesült Államok viszont kimaradna a tagok közül.

Korábban írtuk: Japán miniszterelnök: A TPP-nek semmi értelme az USA nélkül

Forrás: MTI

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »